Сряда, 16 Oct 2024
    
Бургас

Министър Петър Димитров: Военните действия в Черноморския регион сериозно застрашават околната среда

  15.10.2024 12:29  
Министър Петър Димитров: Военните действия в Черноморския регион сериозно застрашават околната среда

Георги РУСИНОВ

 

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров изрази сериозна загриженост за екологичните последствия от продължаващите военни действия в Черноморския регион. По време на откриването на конференцията „От извора на Дунав до Черно море – здравословна вода и здравословен живот“, организирана от Европейската комисия и МОСВ в Бургаския свободен университет, той подчерта, че конфликтът неминуемо оказва негативно въздействие върху околната среда и екосистемите на Черно море.

„С болка отбелязвам, че продължаващите вече повече от две години военни действия в Черноморския регион имат своите последствия. В този контекст сме абсолютно ангажирани с опазването на околната среда в Черно море и ще продължим да работим с партньорите си по тези предизвикателства“, заяви министър Димитров.

Той допълни, че България напълно подкрепя мисията на Европейската комисия за възстановяване на океаните и водите до 2030 година и обяви, че МОСВ се присъединява към хартата на тази мисия.

Министър Димитров изложи трите основни цели на страната в рамките на мисията. Първата е опазване на биологичното разнообразие чрез проекта „Натура 2000“. В Черно море вече е стартирало най-широкото проучване на морските екосистеми в България чрез картографиране на обитанията и видовете.

Втората цел е борба със замърсяването, като акцентът е върху намаляването на пластмасовите и морските отпадъци в граничната зона на Черно море.

„Модернизирането на пречиствателните станции за отпадни води ще осигури по-чисто море“, добави министърът.

Третата цел е насърчаването на устойчив син икономически растеж.

„По-рано тази година инициирахме хартата за устойчив туризъм, която насърчава екосъобразни икономически практики,“ подчерта Димитров, добавяйки, че усилията на Министерството се подкрепят със значителни инвестиции.

Той обяви, че за 2024 година са предвидени над 69 милиона лева от държавния бюджет за модернизация на ВиК инфраструктурата и подобряване на пречистването на отпадните води. Средствата за периода 2014–2020 година възлизат на 2.3 милиарда лева, като усилията ще продължат и през настоящия програмен период с предвидени 1.4 милиарда лева за същите цели.

„Бих желал да благодаря на Европейската комисия за инициативата за възстановяване на нашите океани и води до 2030-а, което е отличен пример как с обединяване на ресурси и експертиза могат да се постигнат големи резултати“, допълни министър Димитров.

На конференцията приветствени речи отправиха още областният управител проф. Мария Нейкова, заместник-кметът на Бургас Весна Балтина и ректорът на университета проф. Милен Балтов. Българският еврокомисар Илияна Иванова се включи чрез видео съобщение, в което изрази подкрепа към инициативите за възстановяване на океаните и водите в рамките на мисията на Европейската комисия. Присъстваха още представителят на България в Мисията за океаните и водите на ЕС Ивелина Василева, кметът на Община Поморие Иван Алексиев и кандидати за народни представители.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Иван Лечев за Кирил Маричков: Паднал е по лице от метър и половина височина
  12.10.2024 11:50      

През последната година е имало няколко подобни инциденти на сцената с Маричков