Сряда, 16 Oct 2024
    
Бургас

Стартират майсторски класове за учители

  16.10.2024 11:28  

Момент от откриването на учебната 2024-2025 година

 Първият е в НЕГ "Гьоте"

Дона  МИТЕВА

В НЕГ „Гьоте“ Бургас днес   стартират майсторските класове за учители. В изпълнение на Националната програма  „Квалификация на педагогическите специалисти“ те  са насочени към повишаване квалификацията на учителите и имат за цел да предоставят  на участниците нови знания, умения и методи за преподаване чрез споделяне на педагогически опит и споделяне на добри практики.

„Майсторските класове са форма за квалификация на учителите и обмяна на добри практики. Нашата област много активно се включва в тази програма на образователното министерство. Подходът „от учители – за учители“, който работи добре, цели да доведе до повишаване на квалификацията. При нас стартира майсторски клас по Български език и литература. Нашият главен учител Катя Пухова , която е и преподавател по БЕЛ, е  подготвила  програма, която е информативна, включва и практически занятия с учителите по определени теми  в литературния дискурс.

Трябва да допълня, че селекцията на учители, които да бъдат водещи на майсторските класове  започна още през лятото. Тогава учителите подаваха заявления, след което бяха избрани подходящите.

Два дни в рамките на по три астрономически часа  следобед ще бъдем домакини на този майсторски клас, това е първият цикъл и след това още два пъти през ноември ще  работят колегите и едва тогава ще завърши пълният цикъл по програмата на майсторския клас“, коментира директорът на Немска езикова гимназия „Гьоте“ Антоанета Христова.

В периода от 16 октомври до 30 ноември 2024 г. в тях ще се включат 300 учители, разпределени в 15 групи. Домакини  освен  НЕГ „Гьоте“,  ще бъдат още СУ „Св. Св. Кирил и Методий“-Бургас, СУ „Христо Ботев“- Карнобат, СУ. Н. Й. Вапцаров“ и СУ „Христо Ботев“ от Айтос.

Ръководители на майсторските класове са учители от съответните училища, които  са доказали своите умения чрез успехите на своите ученици.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Цончо Ганев: „Възраждане“ е единственият гарант за мир
  16.10.2024 10:18      

Опасността от разрастване на военните конфликти в Украйна и в Близкия Изток и въвличането и на Бъ