Събота, 26 Oct 2024
    
Бизнес Бургас

Проучване сочи: Най-популярната дестинация за тази есен е Барселона

  23.10.2024 12:06  


 

Най-популярната дестинация за тази есен е Барселона, следвана от Виена, Бари, Париж и Милано. Почти 24% по-ниски са цени на билетите тази есен. 72% от българите избират да пътуват само с ръчен багаж. Това сочи изследване на туристическата агенция Vola.bg.

Туристическата платформа Vola.bg, вече достъпна на сайта GoVola.com, отчита, че този сезон все повече хора заменят кратките почивки с по-дълги пътешествия, прекарвайки почти два пъти повече време на почивка в сравнение с миналата година.

Живописните улици на Барселона, романтичната обстановка в Милано и впечатляващата архитектура на Виена са само част от мечтаните дестинации, които българите избират този сезон. Благодарение на по-ниските цени на самолетните билети, с тарифи от едва 36 евро от София до Бари, и по-достъпните хотелските цени в сравнение с летния сезон, есента предлага невероятна възможност за нови, по-бюджетни пътувания. С 38% по-ниски цени на самолетните билети в сравнение с миналия октомври, българите също така избират да се наслаждават на по-дълги ваканции, средно по 6 дни, докато откриват нови хоризонти.

За до 60% по-ниски цени на самолетни билети, експертите препоръчват запазването им между 30 и 45 дни преди пътуването. За още по-големи намаления, те съветват да се помисли за полети извън най-натоварените часове, от 8:00ч до 21:00ч, както и за необикновени маршрути, предоставени от полетите с прекачване.

Все повече резервации се правят с излитане от областни летища Варна, Бургас, Пловдив: 9,52% през есента на 2024г, спрямо 1,98% през пролетта на 2024г.

В допълнение, туристическата платформа отчита, че докато през 2023г. българите предпочитаха да правят предимно соло самолетни резервации, тази година преобладават резервациите за двама и повече души, превръщайки есенните пътувания в споделени преживявания с приятели и семейства.