Понеделник, 28 Oct 2024
    
Крими

Задържаха у нас сириец, изидрван за палеж в Малта

  24.10.2024 14:45  
Задържаха у нас сириец, изидрван за палеж в Малта

Сирийски гражданин, издирван от властите в Малта, ще остане задържан в България до приключване на съдебното производство по Европейската заповед за арест. Това потвърди Бургаският апелативен съд, който се произнесе по мярката за неотклонение на Яхия М. – мъж от сирийския град Рака.

Мъжът е издирван от съда в Малта заради обвинение в умишлен палеж на превозно средство. Случаят е квалифициран като тежко престъпление в Малта, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до девет години. Българският закон предвижда сходно наказание за подобно деяние.

Яхия М. е бил задържан на 14 октомври 2024 г. в село Саранско, област Ямбол, след като е бил спрян за полицейска проверка. Той е представил карта на чужденец с хуманитарен статут в България, но документът е изтекъл през юли тази година. Освен това мъжът няма регистриран адрес или трудова обвързаност в България, което увеличава риска от укриване.

Бургаският апелативен съд прие аргументите на първата инстанция, че задържането под стража е най-подходящата мярка за гарантиране на присъствието на Яхия М. пред съда, докато се разглежда заповедта за арест от Малта.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Делян Пеевски, председател на ДПС: Заедно превърнахме новото начало в необратим факт
  27.10.2024 21:50      

 Благодаря на избирателите за огромното доверие След месеци