Понеделник, 28 Oct 2024
    
Айтос ИЗБОРИ 2024

Сигнали за изборни нарушения на територията на Община Айтос

  27.10.2024 14:35  
Сигнали за изборни нарушения на територията на Община Айтос

В Районна избирателна комисия (РИК) - Бургас е постъпила жалба от Христо Стоянов Широков, упълномощен представител на ПП „ДПС-Ново начало“, с твърдения за нерегламентирана агитация, натиск и организирано извозване на гласоподаватели в община Айтос. Жалбата е подадена електронно в 12:43 часа и включва снимков материал, на който се вижда събрана група от хора, пише в решение на РИК-Бургас.

След преглед на приложените снимки, Районната избирателна комисия  установява, че от предоставените изображения не е възможно да се потвърдят твърденията в жалбата, тъй като не могат да бъдат идентифицирани самоличността на лицата и не се установяват конкретни нарушения.

По отношение на твърденията за натиск и организирано извозване на избиратели, РИК-Бургас отбелязва, че тези въпроси са извън нейната компетентност и препраща жалбата към РПУ-Айтос и Районна прокуратура - Бургас за допълнителна проверка и действия по компетентност.

От началото на изборния ден РИК-Бургас е сезирана многократно с твърдения за недопустима агитация от страна на кандидата за народен представител Севим Исмаил Али. В тази връзка комисията е издала указание кандидатът да се въздържа от агитационни действия в нарушение на Изборния кодекс.

Решението на РИК-Бургас може да бъде оспорено пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Делян Пеевски, председател на ДПС: Заедно превърнахме новото начало в необратим факт
  27.10.2024 21:50      

 Благодаря на избирателите за огромното доверие След месеци