Понеделник, 28 Oct 2024
    
ИЗБОРИ 2024

Избори 2024: Първи коментари от партиите

  27.10.2024 21:13  
Избори 2024: Първи коментари от партиите

След края на изборния ден, политическите партии в България започнаха да споделят своите коментари и анализи относно резултатите от предсрочния вот.

От „Възраждане” благодарят на избирателите, които са избрали единствената партия, защитавала българския национален интерес. В публикация на официалната им Фейсбук страница те заявяват: „Очакваме окончателните резултати!“

„Има такъв народ” също отбеляза стабилно представяне, като Тошко Йорданов коментира, че на изборите партията е постигнала ръст. Той изрази благодарност към избирателите, които активно са гласували, подчертавайки, че „ИТН стои устойчиво, въпреки всеобщия разпад на политическата система“. Резултатите от exit poll на „Тренд” и „Галъп” показват, че ИТН получава 6,8% от гласовете, заемащо седмото място.

Кандидат-депутатът от „БСП – Обединена левица” Евгени Минчев сподели, че желае резултатите на партията да достигнат 9,7%, но смята, че реално ще получат около 8%. Той подчерта, че последното, което го интересува, е дали ще стане депутат, и добави: „Ако все пак стана, ще изпълня обещанията си.“ Според данните на „Галъп”, „БСП – Обединена левица” печели 7,6% от гласовете.

Лидерите на коалицията ПП-ДБ също направиха първи коментари след изборите. Съпредседателят Кирил Петков благодари на избирателите и подчерта важността на активността на гражданите за бъдещето на България. Асен Василев акцентира на приоритетите за по-високи доходи, здравеопазване и образование. Атанас Атанасов добави, че избирателната активност е нараснала, а Николай Денков изрази мнение, че отговорността за съставяне на правителство е на ГЕРБ.

Според данните на „Галъп”, ПП-ДБ заема втора позиция с 15,7% от гласовете, докато от „Тренд” им дават 14,4%.

Политическите партии продължават да следят резултатите и активно коментират случващото се в страната, докато очакват окончателните данни от изборите.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Делян Пеевски, председател на ДПС: Заедно превърнахме новото начало в необратим факт
  27.10.2024 21:50      

 Благодаря на избирателите за огромното доверие След месеци