Понеделник, 28 Oct 2024
    
ИЗБОРИ 2024

Изборна рулетка, вижте кои влизат в 51-то НС от Бургас

  28.10.2024 15:31  
Изборна рулетка, вижте кои влизат в 51-то НС от Бургас

Силвия Шатърова

 

При 100 % окончателни резултати прогнозите сочат, че 14-те бургаски депутати ще бъдат следните: четири мандата ще имат от ГЕРБ-СДС, като това са  Димитър Николов, Жечо Станков, Любен Дилов -син, Галя Василева. Още по време на кампанията лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че  водачът Димитър  Николов ще остане в Бургас като кмет и така на негово място влиза Андрей Рунчев. Т.е. при ГЕРБ няма да има никакви нови лица извън познаните  от последния парламент.

Втората политическа сила Възраждане взима два мандата-депутати ще са Цончо Ганев и Борис Аладжов, които и до сега са депутати. Възможно е Ганев да предпочете друг регион , както и в предния мандат. Така в 51-ят парламент ще влезе Александър Койчев.

Хитът в Бургаски регион- ДПС -Ново начало. Тук изборната въртележка с мандатите и лицата ще е най-голяма. Фракцията взима два мандата. След водача  Исмаил Осман е бившият вътрешен министър Калин Стоянов, той най-вероятно ще влезе от София, третият  след него е Хюсеин Хафъзов, който води в Сливен и е възможно да предпочете Сливенския регион. Така ролетката стига до четвъртата Мирем Дервиш, която обаче може да бъде пренаредена от Татяна Арнаудова, която има 1 435 личен вот. Така най-вероятните депутати от Бургас ще са Исмаил Осман и Татяна Арнаудова, която е заместник кмет от Сунгурларе.

По един депутат ще имат останалите политически сили. В АПС това е водачът Джевдет Чакъров, който е възможно да влезе от друг регион и да отстъпи място на Севим Али, ако АПС вземат мандат от Стара Загора-Севим Али сигурно ще отвори вратата за  третият Ешереф Ешереф.

Най-голяма е драмата при ПП-ДБ, които сигурно ще вкарат един депутат, това е водачът Явор Божанков. Вторият -Димитър Найденов, който с голям личен вот и за разлика от Божанков, е от Бургас може да се прости с парламента. Това ще стане в случай, че Божанков не получи мандат от друг регион.

От БСП влиза единствено водачът Петър Кънев, подобна е ситуацията с ИТН, които вкарват Тошко Йорданов, „Величие“- докторът от Варна Любиша Блажевски, а МЕЧ-малко известният в Бургас Венцислав Петков.