Магдалена Динева
От 1 януари отпадна нулевото ДДС върху хляба и брашното. Ставката отново стана 20%, а това неминуемо ще повиши цената на тестените изделия.
Десислава Иванова - един от най-големите хлебопроизводители в района на Айтос, коментира пред репортер на „Черноморски фар“, че ситуацията не може да се определи като поскъпване. „За мен това не е поскъпване. Това си е стандартният данък, който го имаше преди няколко години и сега отново се възстановява“, каза тя.
Поскъпването на хляба в нейната фирма е с 20 % - толкова, колкото е и настоящата ставка. Към момента тя не предвижда добавяне на още фактори към крайната цена на продуктите. Но по-високите заплати на персонала, завишението на енергийните разходи, както и на материалите, също „чукат на вратата“. „Тепърва ще става ясно. Днес получихме нови цени за суровини и материали. От нас нищо не зависи. Ние оформяме стойността на продукта на база цените, на които пазаруваме, плащаме заплати, енергия и т.н.“, сподели тя.
Тъй като днес е първият работен ден на фирмата за новата година, Десислава Иванова все още не е получила обратна връзка от клиентите си, относно отпадането на нулевата ставка. Така или иначе търговци и производители предупредиха още преди седмица, че ще купуваме по-скъп хляб.