В магазина. 10 оператора не са маркирали правилно продуктите със син или червен етикет
Георги РУСИНОВ
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е унищожила 18.2 килограма агнешко месо заради неясен произход в Бургаска област. Това отговориха от агенцията за „Черноморски фар“. Случаят е единственото нарушение от проведените до момента 17 проверки. Предпразнично инспекторите са стартирали обходите си по обекти още от 7 март, а от 8 април инспекциите се извършват и съвместно с представители на Комисията за защита на потребителите (КЗП).
На обекта с месото, за което са липсвали документи, доказващи произхода е съставен акт за административно нарушение.
Контролът обхваща широка палитра от обекти – от яйчни пакетиращи центрове до щандове на пазара. Особено внимание се отделя на традиционните великденски продукти: агнешко месо, козунаци, яйца (включително боядисани), пресни зеленчуци и боите за яйца.
Проверките включват: проследимост и съхранение; срокове на годност; коректност на етикиране и маркировка; документация за произход; състоянието на помещенията и оборудването.
При агнешкото месо се следят и специфичните здравни маркировки – син печат за българско и червен за вносно. Ако месото е било замразено, това трябва да е ясно обозначено и с доказан срок на съхранение. В тази връзка са връчени 10 предписания към бизнес оператори относно етикирането.
След години, в които около Великден се заговорваше за полски яйца със съмнения за салмонела, от Агенцията по храните уверяват, че този продукт е под специално наблюдение. Яйцата, които се продават на пазара, са от клас А, предназначени за директна консумация и се следят за произход, съхранение и срок на годност.
„БАБХ продължава да следи внимателно за безопасността на яйцата, включително произхода им, като част от засилените проверки по повод предстоящите празници“, отговориха от агенцията.
За козунаците контролът включва проверка на документите за произход на суровините, условията за тяхното съхранение, както и на етикетирането на произведените изделия. Особено внимание се обръща на произхода на боите, тяхното разрешение за употреба в хранително-вкусовата промишленост и съответствието с нормативните изисквания.
Агенцията апелира потребителите към внимателен избор на храни, особено в навечерието на празниците. От БАБХ посочват, че на официалния им сайт са достъпни Националните регистри на регистрираните бизнес оператори, осъществяващи производство и търговия с храни, които хората могат да използват при необходимост.
„В дните около Великден, включително по време на официалните празници и почивните дни, в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Бургас ще има дежурни инспектори, които ще извършват извънредни тематични проверки и ще реагират своевременно при подадени сигнали за нередности. При съмнения относно качеството или безопасността на предлаганите храни, всеки потребител може да подаде сигнал на горещата телефонна линия на БАБХ – 0700 12 299, или чрез контактната форма на сайта на Агенцията“, посочиха от агенцията.