Неделя, 05 Май 2024
    
Бургас Култура

Скулптури от соца заживяват втори живот

  03.02.2024 17:08  
Скулптури от соца заживяват втори живот

Реставрация. След извършено обследване Община Бургас стартира дейности по 12 от тях

 

Георги РУСИНОВ

 

Позабравените скулптури в парк „Езеро“ ще заживеят втори живот, или поне на първо време част от тях, научи „Черноморски фар“. В проектобюджета на Община Бургас има заложени 100 000 лева за реставрирането им. Пред наш репортер началникът на отдел „Култура“ Петър Парушев коментира, че става въпрос за 12 от над 140-те скулптури в парк „Езеро“ и Приморски парк.

„През 2023-а беше възложено на скулптора Николай Колязов пълно обследване на всички скулптури в двата парка. Основната част са тези скулптури, които са свързани със симпозиума, който се е провеждал в Бургас в периода от 1974 – 1988 (б.а. – четете в карето). Най-много от тях са в парк „Езеро“. Колязов трябваше да направи обход на всички скулптури и да даде подробен опис с препоръки какво трябва да се предприеме и за кои да се действа в спешен порядък“, обясни Парушев.

Николай Колязов е завършил скулптура, извършвал е реставрации на други монументи и паметници. От началника на отдел „Култура“ към Община Бургас разбираме, че в периода 2005 – 2008 той е работил отново по скулптури в Бургас, когато около 30 от произведенията са възстановени и реставрирани.

„В момента той е секретар на секция „Скулптура“ към Съюза на българските художници. Реално е един от хората, които разбират от състоянието на тези творби и може да даде експертно становище. Той представи доклад след като обследва вяска една от тях и даде подробна информация. Отбелязал е 12 скулптури, за които най-спешно се налагат действия. През 2024-а трябва да се стартира с тяхното реновиране и укрепване. Тези 100 000 лева ще са за тях. Ако средствата са в повече, то по списъка, представен от него, ще се добавят и други“, посочи той.

За всяка една от 12-те скулптури действията ще са различни. Някои ще се патинират, при други ще се кастрят клони на дървета, тъй като в момента някои от произведенията на изкуството и да искат да ги видят гражданите, няма как заради гъстата растителност, която ги е скрила, а някои директно е погълнала. Състоянието на доста от тях е много лошо.

Припомняме, че на 3 май 2023-а, в трагичен инцидент загина 31-годишен мъж от село Изворище, който в опита си да си направи екстремно селфи, бе затиснат от една от скулптурите.

 

Последно преди 6 години е правен опис на произведенията на изкуството в парковете

 

Това заяви началникът на отдел „Култура“ в отговор за изданието ни. Идеята на извършеното обследване от Колязов е била да се покаже пълната картина и да се отрази сегашното им състояние.

„Някои от скулптурите ще се наложи да се местят с кран, да се повдигнат, да се направят фундаменти. На някои ще е необходимо да им се намери ново място. След като тези дейности се извършат, ще се импрегнират. Там, където има местене, ще се озелени наново. Като цяло това са дейности за по-добрата им експонация в парка. Зависи как ще се възложи, но при всички случаи този, който ще изпълнява поръчката, трябва да има компетенцията и образованието да извършва реставрационни действия върху самите скулптури. Самото укрепване и преместване не е просто да дойде един кран и да почне да мести наляво-надясно тези произведения на изкуството. Има си начин – как да се направи фундаментът, колко да е височината му, къде да се разположи. Т.е. има си технически неща, които са свързани с изкуството, а не със строителството. Един скулптор като творец трябва да има яснота за тези работи“, обясни Парушев.

Той добави, че Колязов отдавна се занимава със скулптурите от международния симпозиум, провеждан в годините назад и една от идеите му е да се свърже с живите автори, където има такива, или с наследниците им в случай, че започне работа по самото реставриране и укрепване, за да получи права за това. Дали обаче именно той ще получи поръчката, Парушев не се нае с отговор, тъй като обясни, че за това си има отделни процедури.

„Това, което е 100% сигурно е, че докладът, който той изготви, ще е базата, върху която ще се извършва укрепването и реставрирането на скулптурите. Ако законът позволява, именно човекът, който е направил предписанията, ще е човекът, който ще извърши и тези дейности. Но няма как да кажа със сигурност“, завърши той.

Докладът на Колязов съвсем скоро трябва да бъде качен на страницата на Община Бургас.

 

Бургаски художник повдига въпроса с това забравено богатство още през 2018-а

 

Митко Иванов е един от хората, който винаги има гражданска позиция по наболели проблеми в Бургас, особено що касаят културата и изкуството. За „Черноморски фар“ той коментира новината, че Общината предприема действия по скулптурите в парк „Езеро“ като необходима и закъсняла с 6 години инициатива.

„Мога да кажа, че темата съм я коментирал вече и то не като човек на изкуството и следящ темата, а съм я поставял през 2018-а с писмо до две комисии в Общински съвет. Там се визираха няколко проблема. На първо място безопасността, която произхожда от лошо фундиране, на второ място изпочупени скулптури, липса на табели, обрастване с лишеи, мъхове и растителност. Имаше няколко скулптури, които до такава степен бяха скрити, че не се виждаха. Като централно условие за обследване, което трябва да е началото преди каквито и да било мерки, аз и вносителят на докладната тогава г-н Живко Табаков поставихме изготвянето на компетентни описи на скулптурите. Мисля, че това, което виждам в сегашните мерки, върви по стъпките на моето писмо и нашата докладна от 2018-а“, каза художникът.

Според него не е нужно човек да е много досетлив, за да каже, че причината за това събуждане 6 години по-късно е нещастният инцидент отпреди година.

„Така или иначе раздвижването по темата трябва да бъде приветствано. Веднага обаче ще потвърдя нещо, което и в миналото съм казвал. За мен мерките са отново половинчати. Не виждам изготвянето на тези няколко пълни описа. Доколкото знам, до момента е създаден един-единствен и това е на наличните скулптури в Морската градина. Нашият призив беше да се направи каталог на всички създадени през годините, защото това е едно богатство на Бургас и съответно да се види каква част от тях са в складова база. Доколкото знам, в Отманли има скулптури и с удоволствие бих ги разгледал. Тогавашното жури на симпозиума е решило, че не са интересни и нямат достатъчно качество, за да бъдат изложени. Докато сега, 40 години по-късно, може да се направи един по-различен и интересен прочит“, заяви Иванов.

Не на последно място по важност, според художника е, че с изготвянето на пълен опис ще се открои кои скулптури са били поставени в двата парка, но са били вандалски унищожени или откраднати.

„Давам пример с Тризъбеца, който беше символ на Бургас за младите хора. Тази скулптура е била с първа награда, обикната е веднага от бургазлии, поставена на най-видно място и просто един ден изчезна. И изглежда, това никой не го интересува. Когато ние отивахме на плаж, дори не беше нужно да се казва „под Тризъбеца“. Това беше мястото, където се събираха младите хора да плажуват“, посочи той.

 

Външен експерт при толкова бургаски скулптори

 

Иванов е учуден защо е нает външен експерт при положение че Бургас има много изтъкнати скулптори – хора с национални награди, избирани за „Художник на годината“.

„През 2018-а, когато бях председател на Сдружението на бургаските художници, предложихме безплатна помощ с извършването на обследването, но тя бе отхвърлена. Странно е сега платено да се възлага на външен човек. Много ми напомня всичко пак на събитията отпреди 6 години – някакви полуизказвания, полумерки, колебливост. Принципно има някаква прозрачност в Община Бургас. Не мога да бъда твърде остър по тази тема, но някак си е на ръба на публичното и непубличното цялата работа“, обясни художникът.

Според него липсва системен подход, който да доведе до устойчив резултат.

„В докладната тогава много подробно бяхме описали всичко и предложили безплатно да направим оценка, за да препоръчаме необходимите мерки. Естествено, изпълнението на реставрацията вече няма как да е безплатно, но едно експертно мнение от високо качество струва доста пари – хиляди, а не 200 лева. Както казах, Общински съвет – Бургас тогава отказа предложената от нас подкрепа“, заяви Иванов.

Попитахме и сегашният председател на Сдружението на бургаските художници Добрин Вътев дали са потърсени за извършване на сегашното обследване и евентуална последваща реставрация на произведенията на изкуството.

„Никой не ме е търсил относно скулптурите в Морската градина. Общо взето нас никой не ни търси за нищо смислено, особено ако има бюджет за усвояване. Правят се колаборации с великите сили, ние не сме атрактивни. Местният шовинизъм е на ниво 0“, отговори художникът.

 

Когато нещо е даденост, не го пазим

 

Такова мнение изказа пред наш репортер известният бургаски художник и скулптор Атанас Стоянов.

„Хубаво е, че събаряме паметници, ама дай да видим тези, дето са изградени, поне да поддържаме. За мен е доста неправилно да се пипа каквото и да е направено. Трябва да се гради“, ясно каза той.

Стоянов се зарадва от това, че най-накрая нещо ще се предвиди за пластиките в парк „Езеро“, защото и той като колегата си Иванов ги определи като богатство за Бургас.

„Още повече, че такъв симпозиум скоро няма да се случи отново поради факта, че вече организацията и цялата инфраструктурна система не може да заработи за такъв мащабен форум, който както знаем беше международен. Аз бях малък и си спомням като работех в комбината за монументална пластика, тогава от Сдружението на бургаските художници идваха да взимат материали за скулптурите. Цялата организация беше на бургазлии и е нормално тези произведения да си ги поддържаме и да останат в Бургас. Затова е много хубаво, че се е хванала Общината да го прави сега това нещо. Не знам как стоят нещата в подробности, но това си е хубаво начинание, което ще остане завинаги“, категоричен е той.

Той си припомни, че преди няколко години заедно с Николай Дубаров са поставяли табели на скулптурите, вдигнали са тези, които са били паднали или съборени.

„Имаше грижа от страна на Общината. След онзи нещастен случай, не знам вече какво се случва, но явно са се погрижили. Нямам нищо против да помогна с каквото мога, но това не е работа за един човек, а за бригада. Да се хванат, да се изготви цялостен проект, трябва да има конструктор, който да прецени колко тежи тази пластика, на какъв постамент трябва да се сложи, с какъв щифт ще е евентуално, да се предвидят последствията от земетресение. За тези работи иска малко повече анализ“, смята Стоянов.

 

За симпозиума, поставил Бургас на световната културна карта

 

Бургаският международен симпозиум по скулптура от камък е едно от най-вълнуващите художествени събития в България, провеждан ежегодно в продължение на петнадесет години от 1974 г. до 1988 г., в парк „Росенец“ („Отманли“). След прекъсване от двадесет и две години стартира първото издание на възобновения престижен Международен симпозиум по скулптура ‒ Бургас, едно от емблематичните събития за културния живот на Бургас, като през 2010 г. се възстановява еднократно и отново прекъсва, до 2019 г. Това пише в докторантурата си Антония Ангелова, член на Съюза на българските художници.

През годините, в които се е провеждал, симпозиумът е оставил в Морската градина на Бургас повече от 150 каменни скулптурни творби, които създават уникален скулптурен музей на открито. Международният скулптурен симпозиум се организира съвместно от Община Бургас, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Канят се участници от различни градове и държави, от Европа, Азия, Африка и Южна Америка, за да реализират своите проекти в двумесечния период на симпозиума, като обменят идеи и творят заедно на открито. Техните творби, експонирани в живописните паркови зони край морето, и до днес създават уникалния облик на Морската градина в Бургас.

Според статута на симпозиума целта е да се създадат нови художествени творби, образци на съвременната скулптура в траен материал от различни видове камък, стимулирайки нови пластични търсения. Това е период изключително благоприятен за скулптурата в България. Бургас заслужава високо обществено признание за създадената инициатива в областта на изобразителното изкуство. Създадени са забележителни произведения, съобразени с естетическите критерии на времето, дело на видни български и чуждестранни творци, гостували в Бургас. Десетките стойностни творби са създадени за просторното парково пространство, вдъхновени от красотата и съвършенството на южната природа, съчетаваща море, гора и уникална растителност, оформила прекрасна атмосфера за творчество.

Международният симпозиум, който се провежда ежегодно в рамките на 60 дни, става проводник на нови идеи и освободено от идеологии мислене. Изкуство, създавано по законите на изкуството, където най-важното е художественият живот на творбата и нейният естетически диалог със зрителя. Това поколение творци идва с идеята за творба от нов вид, като разширява и динамизира пространствения живот на пластиката, създаващ основите на симпозиумната скулптура в България. За модерната скулптура творбите изграждат нова художествена стойност.


Анкета

Мнения

Мнения
Денков: Ще подпомогнем само губещите зърнопроизводители
  04.02.2024 18:25      

Разделени са отраслите - зърнопроизводство и мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роз