Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас Малко Търново Царево

Ще стане ли Странджа депо за ядрено гориво

  02.03.2024 10:32  
Ще стане ли Странджа депо за ядрено гориво

Валентин Атанасов, БАКЗТ :

За страната ни реклама като „бунище на ядрени отпадъци“ не е  необходима

Дона МИТЕВА

Възможността да се депонират ядрени отпадъци в Странджа притесни представителите на Българска асоциация за климатолечение и здравен туризъм, който от години се борят да възвърнат славата на този регион като значим за здравето на хората.

Информацията за това, че ядрени отпадъци може да бъдат заравяни в Добруджа или Странджа стана ясна от писмен отговор на министъра на енергетиката Румен Радев на въпрос на депутата от ДПС Джевдет Чакъров. Той попита дали в националната енергийна стратегия ще залегне изграждане в България на хранилище за дългосрочно съхранение на отработено ядрено гориво. Повод за въпроса на депутата е анализ, представен в началото на месеца от Съвета за икономически анализи към Министерския съвет.

Задълбочен преглед на геоложки проучвания е показал, че в страната са налични подходящи геоложки формации за погребване на радиоактивни отпадъци (РАО), като гранити (в Югоизточна България) и мергели (в Дунавската равнина), пише в отговора на министъра без да има по-подробна информация точно за кои райони става въпрос. Но в Югоизточна България е Странджа планина, а част от Дунавската равнина е Добруджа.

 „Ние, от Българска Асоциация за климатолечение и здравен туризъм  от  години полагаме усилия за рестарт на климатолечението и развитието на Странджа като първия зелен и здравно-рекреативен национален курорт, който да е новото наше зелено лице в политиките на ЕС, в нашата икономика и туризъм, който да носи добавена стойност и върне хората в икономиката и туризма на региона и няма да допуснем подобно загробване на такава голяма зелена и природна зона“, казва Валентин Атанасов, председател на Асоциацията.

В тази връзка  представители на БАКЗТ проведоха  работна среща с  Пламен Янев - областен управител  на  област Бургас, на  която изказаха своите притеснения от за заплахата, застрашаваща Югоизточна България.

„Областният управител  се ангажира да проучи и изиска цялата необходимата информация по разглежданите от Министерство на енергетиката варианти за депониране на ядрени отпадъци у нас. А вече и докладът, който бе визиран, вече е свален. Само отговорът на министъра стои на сайта на народното събрание. Излиза, че тези неща се крият от хората.

Тази предстояща угроза за два региона от страната, дори и само беглите перспективи, ще загробят хората и страната ни, така че, американските Марици ще бъдат просто прашинка. При положение, че Чехия, Великобритания, а и други страни отказват да се депонират на тяхна територия ядрени отпадъци, ние защо трябва да го правим?

За страната ни реклама като „бунище на ядрени отпадъци“ не е  необходима. Искрено се надяваме това да не се случи. Не говорим дори за това, дали ще е Странджа или Сакар, а става дума за   това, че те са част от Югоизточния район на България“, обобщи Атанасов.