Събота, 27 Апр 2024
    
Приморско Созопол Царево

Още от пролетта тръгват акции срещу незаконно къмпингуващи с каравани

  22.03.2024 10:47  
Още от пролетта тръгват акции срещу  незаконно къмпингуващи с каравани

Областният управител на Бургас Пламен Янев проведе  работна среща за предстоящия летен сезон и проблемите, свързани със свободното къмпингуване на туристи в региона. На срещата присъстваха кметове на общините  Царево – Марин Киров и Приморско - Иван Гайков, зам.-кметът на Созопол – Тодор Дамянов, директорите на ОДМВР – ст. комисар Емил Павлов, ПБЗН – ст. комисар Николай Николаев, ДГС Бургас – инж. Кирил Петков, РДГ Бургас – инж. Мариян Костадинов, както и представители на ОД Земеделие и ЮИДП – Сливен.

Работната среща е резултат на поетия ангажимент от страна на областния управител миналата година, когато проверките са започнали след стартирането на летния сезон. Идеята на Пламен Янев е тази година първите проверки да започнат в началото на април и да се извършват по график. По този начин вече разположените каравани ще бъдат премахнати още преди започване на активния сезон, а всички последващи опити, ще бъдат своевременно предотвратявани.

Участниците в работната среща категорично подкрепиха осъществяването на ранни проверки и прилагането на всички административни действия, за да не се допуска незаконно къмпингуване върху държавни и общински терени. „Проблемът е изключително важен и не трябва да се разглежда само на регионално ниво, а в национален мащаб. Важно е да работим в екип и да покажем, че в държавата има институции, които съблюдават законите и спазването на реда“, заяви областният управител.

На срещата се обсъди необходимостта от приемане на Наредба, която да регламентира условията за свободното къмпингуване. Тя е нужна не само на институциите, но и на туристите, тъй като през последните години този вид туризъм придоби изключителна популярност. Пламен Янев пое ангажимент да инициира заседание по тази тема с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и с представители на областите Бургас, Варна и Добрич.