Събота, 27 Апр 2024
    
Созопол

Разчистват от стари дървета и храсти терена за новата автогара в Созопол

  05.03.2024 16:47  
Разчистват от стари дървета и храсти терена за новата автогара в Созопол

Бетонирано дърво в Созопол се оказа със сантиментална стойност за бабите с каретата

 

Кметът на община Созопол Тихомир Янакиев и зам. директорът на  „Общински гори и озеленяване“  инж. Мирослав Киров направиха инспекция на зелените площи в общинския център.

На терена, където ще бъде изградена новата автогара, са изсечени  стари дървета и храсти. Там ще започнат археологическите разкопки, поискани от НИНКН преди строежа.

В момента се извършва санитарна сеч в целия град. Подрязват се клони както в парка, така и по улиците на Созопол. Това се прави за безопасността на хората, тъй като при по-силни ветрове има опасност от счупване.      

Високите клони се режат с вишка. Целият не масивен материал ще бъдат превърнат в мулч за другите растения.

„Има много дървета, които с в лошо фитосанитарно състояние. Те са опасни и трябва да се премахват“, каза инж. Киров. Той показа  хралупите на дървета, които се пълнят вода при дъжд, която след това разрушава дървото отвътре, като се разширява или свива, в зависимост от температурите.

Издатините по стволовете на дърветата са ракови образувания, уточни озеленителят.

Кметът и отговарящия за озеленяването и дърветата в Созопол инспектираха и дървото, което привлече вниманието на граждани, тъй като около него има плътно поставени плочки. Оказа се, че дървото е мъртво от около 15 години.

„Дървото е било бетонирано преди много години. Оставили сме го там, защото възрастните жени връзват лятото въженца до съседното дърво и продават карета, плетени на една кука и сладко от смокини. Не сме го премахнали заради тях, вече има сантиментална стойност. Но сега ще се наложи да го извадим, за да засадим нови дръвчета“, уточни кметът Тихомир Янакиев.

Около 100 нови дръвчета и много декоративни храсти ще бъдат засети през пролетта в Созопол. Те са много повече от тези, които ще бъдат премахнати, защото са изгнили и опасни. Кметът и инж. Киров обсъдиха и възстановяването на малко паркче в най-северната част на града, което старите созополчани помнят като „Горичката“ и което е било любимо място за игра на децата. Сега там отново ще бъдат засети дървета, храсти и цветя и ще се превърне в романтична спирка на туристите с гледка към островите Св. Иван и Св. Петър. 

Тихомир Янакиев и Мирослав Киров инспектираха и гробищния парк. Той беше основно почистен  и сега гражданите на Созопол ще могат много по-удобно да посещават своите починали близки.