Понеделник, 20 Май 2024
    
Мнения Общество

Остри политически реакции на обявеното служебно правителство

  05.04.2024 10:34  
Остри политически реакции на обявеното служебно правителство

Преди минути бяха обявени имената в служебния кабинет „Главчев“. Това се случи по време на консултациите при президента Румен Радев. Веднага след това последваха и политически коментари и реакции.

ПП/ДБ напуснаха обидени след като коментираха състава. Най-много се възпротивиха, че вътрешен министър остава Калин Стоянов. За пореден път политическата му принадлежност бе коментирана. Кирил Петков обяви, че той е свързан с ГЕРБ и посочи, че те са „взривени“ от избора му. Министърът на електронното управление Валентин Мундров, правосъдният министър Мария Павлова и министърът на транспорта Георги Гвоздейков също бяха коментирани от ПП/ДБ. За последния Петков заяви, че ще бъде изключен от ПП, ако приеме поста, който служебният премиер Димитър Главчев му предлага.

Томислав Дончев отговори, че в служебния кабинет членове на ГЕРБ няма.

„Опитът ме е научил, че изборите не зависят от министъра на вътрешните работи, а от качеството и убедителността на политиците, които се явяват на изборите“, добави той и уточни, че очаква да се организират честни избори.

От „Възраждане“ обявиха, че това е добре балансиран служебен кабинет с представители на трите управляващи партии в досегашната „сглобка“/“некоалиция“ – ГЕРБ, ДПС и ПП/ДБ, тъй като в него фигурират имена, които през годините са били свързани с тях.

„Може би се подготвя втора тройна коалиция, по-строго балансирана и комбинирана. Няма как да имаме доверие на такъв кабинет, че ще проведе честни и свободни избори. Ако изборите са 2 в 1, е хубаво всички политически сили, които искаме да има висока активност, да предприемем стъпки да накараме хората да излязат и да гласуват. Имаме златен шанс да успеем да обърнем хода на историята в полза на България. Крайно време е да имаме българско правителство, което да отразява интересите на цялото общество“, заяви Костадин Костадинов.

Лидерът на „Възраждане“ обяви реакцията на ПП/ДБ като лицемерна, тъй като имали поне четирима служебни министри.

От ДПС думата взе Йордан Цонев.

„От името на ДПС искам да кажа, че ние като партия, която винаги е защитавала инстуционалността, държавността, Конституцията и законите, се придържаме към приетите изменения в чл. 99 - още повече, че сме участвали в гласуването на тези промени. С тях сме дали правото на кандидата за служебен премиер да избере състава на министерски съвет“, коментира той.


Анкета

Мнения

Мнения
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката, заяви зам.-министърът на образованието
  20.05.2024 08:46      

Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката", заяви зам.-министърът на