Петък, 03 Май 2024
    
Бургас

Преди сесията: Съветници спешно искат Районно управление в Сарафово

  22.04.2024 14:25  
Преди сесията: Съветници спешно искат Районно управление в Сарафово

Георги РУСИНОВ

 

Ден преди сесията, общински съветници настояват със спешна докладна записка за разкриване на Районно управление на ОДМВР-Бургас в Сарафово. Около идеята е обединен целият Общински съвет, става ясно от входираното искане до вътрешния министър Калин Стоянов.

В мотивите се посочва, че на 18 април в квартала се е състояло събрание, на което е бил дискутиран неотложния проблем за разкриване на полицейски участък там.

„Присъстващите общински съветници, видяха желанието на гражданите да получат отговор от Министъра на вътрешните работи, относно възможността за разкриване на участък на територията на квартала. Въпреки множеството опити за получаване на положително становище, до този момент, няма резултат за този така важен обществено социален проблем. Общински съвет - Бургас е органът, които защитава интересите на гражданите, и в този момент е необходимо да се намеси с проект за решение за становище от Министъра на вътрешните работи за разкриване участък в кв. „Сарафово“ към Пето РУ- ОДМВР БУРГАС“, пише в докладната.

Припомняме, че директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов коментира пред време темата и тогава заяви, че дирекцията се справя с настоящия ресурс, който отделя за Сарафово.

„През летните месеци май – септември насочваме допълнителни сили натам, а не само от Пето районно управление. Има както от сектор „Специализирани полицейски сили“, които извършват обход на района, така и служители от отдел „Криминална полиция“, които предотвратяват извършванията на кражби, каквито преобладават основно през летния сезон по плажната ивица. Така че на този етап ОДМВР – Бургас се справя с наличния ресурс и в натоварените месеци май – септември пренасочваме допълнителни сили на Областната дирекция, за да подпомагат Пето районно управление“, заяви старши комисар Павлов през септември 2023-а пред репортер на „Черноморски фар“ и отбеляза, че в сравнение с другите квартали и комплекси, Сарафово е най-спокоен и на територията му има регистрирани най-малко престъпления.

Вносителите са направили и справка за престъпността в Сарафово, както и в кварталите Черно море и Рудник и селата Брястовец и Драганово, които евентуално новото районно управление трябва да обхване.

„Престъпността в обхвата на Пето РУ към  ОДМВР, по официални данни, извлечени по реда на ЗДОИ /документ с  рег. № 251004-38/21.12.2023 г./, е както следва:

- за период от 10 години - 01.01.2014г. - 19.12.2023г. – 6536 престъпления;

- за период от 5 години - 01.01.2019-19.12.2023 – 2553 престъпления, като преобладават престъпления „против собствеността“- кражби, повреждане/унищожаване на имущество, измами и грабежи, последвани по разпространение от  общоопасни престъпления – деяние, свързани с наркотични вещества, управление на МПС след употреба на алкохол и престъпления против личността.

  Престъпността в обхват квартал Сарафово, квартал Черно Море, квартал Рудник, село Брястовец и село Драганово, по официални данни /документ с  рег. № 251004-35/11.12.2023 г./, е както следва:

- за период от 10 години - 01.01.2014 г. - 19.12.2023 г. – 620 престъплени;

- за период от 5 години - 01.01.2019 г. - 19.12.2023 г. – 168 престъпления, като преобладават престъпления против собствеността - кражби, повреждане/унищожаване на имущество, измами и грабежи, последвани по разпространение от престъпления против личността - побой, телесни повреди и общоопасни престъпления - действия с наркотични вещества, управление на МПС след употреба на алкохол“, показва цитираната статистика.

В доклада се допълва, че се забелязва покачване на регистрираните престъпления като през вече изминала 2023г.,  има намаляване на извършените престъпления като причина за това се изтъква латентната престъпност - или казано по друг начин престъпност несигнализирана към органите на реда по една или друга причина.

„Липсата на локална единица, която е разположена в квартала, обуславя факта за липсата на сигурност сред жителите му. По този начин е компрометирана възможността за бърза реакция и регистриране на престъпление, което от своя страна, засилва чувството за безнаказаност и липса на контрол и сигурност сред гражданите. Разкриването на участък, ще повдигне чувството на сигурност сред жителите му- деца, млади родители, пенсионери, ще увеличи и възможността за справяне с престъпността и в останалите сателитните на населени места квартал Черно Море, квартал Рудник, село Брястовец и село Драганово“, аргументират се вносителите.

Не на последно място се посочва становище на началника на Пето Районно управление – Бургас, с което се казва, че е икономически нецелесъобразно разкриването на нов участък.

„Икономическият фокус, обаче не може да бъде движещ при гарантирането на необходимостта от сигурност и възможност за бърза реакция на органите на реда“, пишат съветниците.

Преди дни бе възобновена дейността на Районно управление - Камено, което бе закрито преди време и премина под шапката на Второ Районно управление - Бургас. 


Анкета