Петък, 03 Май 2024
    
Бизнес Бургас

„Зелена светлина“ за три бизнеса за милиони и общо 370 работни места в Бургас

  23.04.2024 10:05  
„Зелена светлина“ за три бизнеса за милиони и общо 370 работни места в Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за три нови бизнеса за милиони левове, които са отправили инвестиционни намерения към Община Бургас за изграждане на бази в индустриалните зони.

Кметът Димитър Николов изтъкна, че осигуряването на работни места и перспективи за бизнеса в днешно време, където България е разкъсана от политически противоречия. Според него се иска голяма смелост някой да прави инвестиции и да разкрива работни места точно сега.

„След като администрацията успя бързо да придвижи нещата, така се надявам и Общински съвет да вземе положително решение“, добави той.

Първият инвеститор планира да реализира дейност по производство и строително монтажни работи на машини и съоръжения, съдове под налягане, метални конструкции, тръбопроводи и тяхната гаранционна поддръжка. Намерението е след завършване и пускане на пълния капацитет новоназначеният персонал да достигне до 150 души. Инвестицията е в размер на 10 000 000 лева.

Второто инвестиционно намерение касае разширяване дейността на фирмата на територията на Община Бургас. Планира се изграждане на второ хале за метални заготовки и резервоари, клапи верижни транспортьори, както и нестандартни съдове и апарати. Предприятието е експортно ориентирано към международния пазар, но част от продукцията е насочена и към местния пазар, съобразено със специфичността на потребителското търсене. За постигане на поставените цели инвеститорът разчита на натрупани от него знание и опит в този тип производство. Намерението е новоназначеният персонал с целогодишна заетост да е минимум 20 души.  Планирана е инвестиция от минимум 5 000 00 лева.

Най-голяма е инвестицията на голям немски производител за развиване на „Производство на иновативна термопомпа с широк диапазон на нива на мощност“, който от 3 години проучва възможностите за развитие на компанията си в Южна Европа.

Инвеститорът посочва, че в хода на пазарния си растеж в Южна Европа планира да установи локация, която да позволява близост до пазара и същевременно да е логистично оправдана. Сочи, че България е подходяща дестинация поради редица причини: близост до важни поддоставчици в съседни страни, добър пристанищен достъп, както за крайния продукт, така и за неговите доставчици, държава членка на Европейския съюз, следователно улеснено доставяне до всички други държави членки на ЕС.

Заявява, че планира осъществяването на тази инвестиция в Бургас на територията на Индустриален парк – Фаза 2 и при положително развитие на инвестицията в след завършване и пускане на пълния капацитет новоназначения персоналът да достигне до 200 души. Заявява инвестиция в размер на 50 000 00 евро.

В момента инвеститорът подготвя документи, с които да кандидатства ред Българската агенция за инвестиции и да получи сертификат за инвестиция „Клас А“.

Докладната записка бе приета с пълно мнозинство.


Анкета