Петък, 03 Май 2024
    
Бургас Култура

Културният център на Лили Иванова в Морската градина ще почака

  23.04.2024 13:01  
Културният център на Лили Иванова в Морската градина ще почака

Георги РУСИНОВ

 

Докладната, с която заместник-кметът Станимир Апостолов предложи фондация „Лили Иванова“ да вземе под наем бившето заведение „Бургаски вечери“, познато още и като „Кралско село“, а преди това и дискотека „Елит“, се отложи за следваща сесия. Това се наложи, тъй като в зала изникнаха много въпроси по докладната, на които не бе отговорено.

Христина Хаджиатанасова попита защо докладната е входирана от администрацията, а не от управителя на „Благоустройствени строежи“, които са собственик на имота, който примата на българската естрада иска да превърне в мултифункционален културен център. Хаджиатанасова посочи, че е говорила с него като отговорът му бил лаконичен – такова било предложението.

„Тук нямаме ясен размер на инвестициите. Не става ясно какъв наем ще е и за колко години. В докладната няма такова нещо. Какви инвестиции ще направи фондацията, няма никъде цифри? Ако приемем днес тази докладна може да поставим прецедент, който ще ни изиграе лоша шега в бъдеще. Така, че аз и цялата група на ПП/ДБ категорично ще гласуваме против“, заяви тя.

В докладната е посочено, че културният център ще включва многофункционална част, частично оформена като зимна градина с възможност за отворени обеми и хармонично сливане с парковата среда за  изложби, срещи, концерти, представяне на творци и произведения, както и друга културна, художествена и съпътстваща дейност. В рамките на съществуващата сграда ще се обособи и бюфет за обслужване на събития и гости, информационен център за популяризиране на всички културни събития, провеждани на територията на община Бургас и продажба на билети за тях, санитарни и обслужващи помещения, гримьорни и други.

Мариела Кирова на свой ред каза, че разглежда това предложение по съвсем различен начин, а именно какво ще представлява за града възможността да се изгради този културен център в сърцето на Морската градина.

„Място, което ще е полезно за всички, за нашите деца. За мен лично това е голямо предимство – да ги държим далеч от зависимостите. Освен това е много удобно място и ще даде възможност да се отдаде нужната почит на нашите заслужили творци. Имаме нужда от такива места, с които да си напомняме, че има с какво да се гордеем. Надявам се да се намери юридическо решение“, уточни тя.

Хаджиатанасова отново взе думата и посочи, че фондацията винаги може да потърси друг имот, а този да се развива от „Благоустройствени строежи“, защото като общинско предприятие трябва да реализира печалба от бившия ресторант.

Стоян Грозев заяви, че е съгласен и с двете страни и че е много важно да се вземе правилното решение. Според него все пак това е намерение, което ще донесе имидж за града и индиректните ползи биха били в пъти повече от директните.

Иво Баев на свой ред коментира, че тази фондация е създадена миналата година през юни и никой няма представа от портфолиото й.

„Защо не го дадем имота на фондация „Пламен Ставрев“ например?“, попита той.

Проф. Севдалина Турманова предложи да се отложат разискванията за следващата сесия, тъй като очевидно има много въпроси, на които трябва да се отговори. Председателят Михаил Хаджиянев се съгласи и добави, че това е най-правилният начин да се вземе информирано решение. След като гласуваха, общинските съветници приеха предложението. Така засега фондацията на Лили Иванова засега ще почака за култовата дискотека.


Анкета