Понеделник, 06 Май 2024
    
Бургас

Любима Бургазлиева, аптекар: Не може безразборно да се поставят ваксини за коклюш на възрастни

  26.04.2024 14:14  
Любима Бургазлиева, аптекар: Не може безразборно да се поставят ваксини за коклюш на възрастни

 

Дона МИТЕВА

Ваксините за коклюш нямат нищо общо с противогрипните, гражданите не могат да си ги  поставят ако желаят.

Любима Бургазлиева от Регионалната фармацевтична колегия Бургас подчерта, че ваксините, които се поставят по имунизационен календар на децата, са безплатни и се  получават от личните лекари.

„Те са специфични и са само за деца. Никога не ги е имало по аптеките, защото се получават от личните лекари, където се правят и имунизациите, по здравния календар за децата. Ваксини примерно за 12 годишните, които са бустерни, не са предназначени за възрастни. Дори са опасни. Тези, които са подходящи за възрасни  - внос ще има, но те са по лекарско предписание.

За съжаление винаги настъпва паника при подобни обстоятелства, но хората трябва да са на ясно, че това не е като противогрипната ваксина.

Най-вероятно ще се доставят ваксини за вързастни в близките дни. Какви ще са количествата не мога да кажа. Но пак подчертавам, че те са само по лекарско предписание.

Препоръчвам на всички, които се тревожат по една или друга причина да се консултират с личния си лекар, защото не може безразборно са се поставят ваксини“.

Ваксини за бременни могат да се поставят в Регионалната здравна инспекция или от личния лекар, но лицата трябва да си ги закупят от аптеката. Има налични ваксини за деца до 16 години с отложена или пропусната ваксина, уточняват от инспекцията.