Събота, 11 Май 2024
    
Общество

Празнуваме Цветница

  28.04.2024 08:05  
Празнуваме Цветница

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Религиозната страна на празника показва, че на този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения.

Очаква се стотици вярващи да посетят Бачковския манастир на празника. Да вземат върбови клонки, които ще бъдта осветени. Да запалят свещ и да се докоснат до чудотворната икона на Света Богородица. Смята се, че нейната сила е най-голяма именно покрай Великденските празници.

В ефира на „Събуди се” йеродякон Евтимий каза, че върбовата клонка символизира палмовата клона, която народът е хвърлял пред Христос, посрещайки го като земен цар.

Той добави, че раздаването на върбовите клонки в Бачковския манастир ще започне след осветяването. „Винаги се потготвяме да посрещнем хиляди поклонници”, добави той.

По думите му на Великден в манастира ще бъдат боядисани 2024 яйца.

Честит празник!

Източник: БГНЕС