Събота, 12 Юни 2021
    
Мнения

Жените в политиката: Проф. Юлия Йоргова-Интелигентните хора могат да работят успешно в екип без да се делят по пол

  14.03.2021 14:01  
Жените в политиката: Проф. Юлия Йоргова-Интелигентните хора могат да работят успешно в екип без да се делят по пол

Проф. Юлия Йоргова-Форд е три мандата общински съветник преди години, сега  тя се завръща в голямата политика, в момента е декан в БСУ, кандидат за депутат от „БСП за България".

Юлия Йоргова завършва Математическа гимназия „Акад. Н. Обрешков“-Бургас – отличена със  Златен медал за отличен успех. Следва във ВМЕИ «Ленин», София - машинно инженерство, профил «Организация и управление на производството», завършва докторантура в УНСС - София в Катедра «Управление» - Образователна и научна степен «Доктор».

Била е директор на Англо-българския колеж на БСУ, гост-лектор и участник в конференции, семинари и съвместни проекти в университети на Англия, Португалия, Беларус, Турция, Малайзия.

От 1984 до 1987 година работи в Металургичен комбинат "Промет“ като конструктор-проектант, след това е  асистент в Институт по машиностроение и електротехника в Бургас. От 1992 година до момента е част от БСУ

От 2018 година е професор по администрация и управление и декан на Центъра по икономически и управленски науки в Бургаския свободен университет.

БСП-Бургас я номинира на второ място в листата за депутати и Бургас има шанс да я прати в парламента.

 

Интервю на Силвия Шатърова

 

– Проф. Йоргова, образованието запазена сфера за жените ли е?

– Ако се погледне статистиката, може да се каже, че е така, защото около 80% от работещите в сферата на образованието сме жени, при висшето има повече баланс, но в другите степени на образование преобладаващият брой са жени. Бих казала, че ние не сме запазили тази сфера за себе си. Но нагласата ни към децата и майчинския инстинкт ни насочват и тласкат към професиите в образованието. Всеки един от нас носи в сърцето си спомена за любим преподавател и никога не се замисля дали това е мъж, или жена.

Не е запазена сфера, но поради една или друга причина повечето работещи в сферата на образованието сме жени.

– Какво е да си жена ръководител в образованието? Трудно ли се балансира между това да си преподавател, ръководител, научен работник, политик, общественик?

– Ако си българска жена, трябва да се справиш. Това сме го доказали през годините и вековете назад. Разбира се, не е лесно. Ние в образованието сме облагодетелствани в едно отношение и това е, че еработим с млади хора, това ни дава свежа сила и ни мотивира, кара ни да сме в тон с промените не само в науката, но и в обществения живот. Опитваме се да държим пулса на обществото, това ни вдъхновява и ни помага. Нашата професия е изключително благодатна професия, защото можеш да видиш резултата от труда си в очите на младите хора, в тяхното удовлетворение и развитие като личности и като специалисти през годините, което допълнително дава сили и мотивация за работа.

– Кои са силните женски оръжия в мъжкия свят на политиката?

– Аз не мисля, че оръжията могат да се делят на женски и мъжки. За мен специално силата в политиката е в почтеността, в уважението и грижата за хората, в амбицията да работиш за тях, в желанието да се решават проблемите им. Това са силните оръжия в политиката, но не ги деля  по пол. Човек или ги притежава, или не, или иска да ги развива, или не.

– Защо виждаме по-малко водачи жени на листите за депутати?

– В това отношение БСП има положителна тенденция още повече, че лидер на нашата партия е жена, избрана с пряк избор. При нас не можем да говорим за мъжки времена в политиката.

– Трябва ли да има разделение в политиката на мъже и жени?

– Не мисля, че трябва да има такова, интелигентните хора могат да се допълват и работят успешно в екип за постигането на общи цели и резултати. Не намирам причина за разделение.

– Професионалният Ви опит ще ви помогне ли в политиката?

– Разчитам на професионалния, житейски и  обществения си опит, който се надявам да ми помага, за да бъда полезна. Това е причината да вляза в листата на БСП и да се кандидатирам за депутат, защото мисля, че ще продължавам да съм полезна за хората, така както съм била полезна за моите бивши и настоящи студенти.

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Жените в политиката: Проф. Юлия Йоргова-Интелигентните хора могат да работят успешно в екип без да се делят по пол
  14.03.2021 14:01      

Проф. Юлия Йоргова-Форд е три мандата общински съветник преди години, сега  тя с