Традиционно: Совиньон блан и розетата – най-търсени през лятото
Георги РУСИНОВ
Традиционно и това лято най-търсени и предпочитани сортове вина са совиньон блан и розетата. Това разказаха пред репортер на „Черноморски фар“ винопроизводители от цялата страна, които се събраха за осма поредна година в Бургас за Фестивала на виното.
„Нараства интересът на българина към малки местни производители и сортове. Ние, например, имаме варненски мискет, който е специфичен за Северното Черноморие. Завръща се и тенденцията ресторантьорите да зареждат също от малките местни производители. Предпочитаните наши вина са шардоне, каберне, сира, мерло. Лятото, разбира се, както при всички, предпочитано е розето и совиньон блан. Леки вина“, обясняват производители от варненска изба.
Тя се намира в село Цонево, до едноименния язовир. Масивите им са 200 декара, а лозята са засадени през 2015-а. Първата реколта е през 2018-2019-а.
Техни колеги от пазарджишкото село Лисичево, което се намира на 30 километра от Пловдив, също потвърждават, че совиньон блан и розетата са най-предпочитани и от техните клиенти.
„Предлагаме мускат, совиньон блан и шардоне от белите, три розета, от червените отглеждаме мавруд, сира, мерло и каберне совиньон“, обясняват лозарите. Благодарни са и че тази година няма големи драстични аномалии – гроздето било здраво и се развивало добре.
В подножието на Стара планина също нямат проблеми с реколтата.
„Миналата година имаше суша, сега – не, така че се очаква новата реколта да е още по-добра. Имаме и капково напояване и когато се наложи, го пускаме“, заяви производител от новозагорското село Баня. Лозята са разположени на 14 000 кв. м площ, а виното се приготвя изцяло по гравитачен път – 7000 кв. м са вкопани в земята. Масивите им се намират около язовир „Жребчево“, а на фестивала участваха със среден клас вина.
„Разполагаме с някои от нашите брандове – „Ейнджъл“, „Денек“ и „Стелиън“. Тенденцията и това лято си е чистият совиньон блан. Ние затова изкарахме една нова серия“, добави производителят на вино.