Неделя, 16 Яну 2022
    
Бургас Камено

Родители не желаят да тестват децата си за ковид

  17.10.2021 10:43  
Родители не желаят да тестват децата си за ковид

Дона МИТЕВА

Родителите масово отказват децата им да бъдат тествани за COVID-19. А в момента в Бургаски регион има много подрастващи с респираторни заболявания. По думите на личните лекари, това си е сериозен проблем, защото дори и  децата да изкарат леко заболяването, като не са карантинирани и не са взети предпазни мерки да не се събират с други възрастни, те разпространяват заразата.

„От доста време само едно дете, по-скоро юноша, тествах. Всички останали родители отказват да бъде направен тест на децата им. Не мога да разбера каква е причината. Може би не че нещо ще им стане на децата от самото тестване, а по-скоро възрастните се страхуват, че ако се установи ковид, всички ще бъдат карантинирани и възрастните спрени от работа. Донякъде това е резонно, но пък децата стават приносители на вируса. Карантинирането цели точно да се спре разпространението на заразата“, казва д-р Петко Желязков, председател на Сдружението на личните лекари в Бургас.

Има драстична мярка, за която джипитата си говорят по между си и която още не са предложили като лекари. И това е без тест на подрастващите да не се преминава към лечение. 

„Все пак ние трябва да знаем какво лекуваме. Естествено е, че не можем  да тестваме всички вируси, които върлуват по принцип по това време на годината. Но в момента коронавирусът е най разпространен и актуален и може да се тества. Над 90% от децата карат коронавируса като елементарна настинка. Ако родителите са наясно, че детето е с ковид, няма да го закарат при баба и дядо или при други роднини, хора, които имат придружаващи заболявания и така ще се ограничи разпространението на заразата поне малко“, категоричен е д-р Желязков.

„Има натиск към личните лекари от страна на ковид-пациентите в момента, но всичко зависи от практиката на самия лекар“, казва д-р Желязков. Той самият наблюдава 5 - 6 човека, които са със заболяването, като единият е бил в болница. По думите му само 10-15% от тези, на които се назначава направата на PCR, се оказват с ковид-заразата.

Що се отнася до заработването на т.нар. ковид-центрове, които трябва да поемат случаите на хора, неподлежащи на хоспитализация, но с коронавирус, лекарят казва: „В Бургас, доколкото знам, тези центрове, към които джипитата трябва да насочват пациентите си с ковид и които са на домашно лечение и откъдето да им се изписват безплатни лекарства, трябваше да са два, но остана само един – в Диагностично-консултативен център „Ел Масри”. Няма как болните от цялата Бургаска област да бъдат обслужени от един кабинет, с един лекар с нормално работно време. Според мен на този етап не сработи идеята на Здравното министерство. Ние, личните лекари, наблюдаваме ковид-пациентите, обслужваме си ги. Обясняваме им да следят внимателно състоянието си, и ако забележат, че то се влошава - да се обадят на тел.112“, заключи д-р Желязков.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Арх. Събин Попов: Бургас се развива интензивно, важно е качеството в строителството
  16.10.2021 16:30      

Трябва да наваксваме в икономиката, имаше грешки при санирането, смята председателят на Р