Бармани и сервитьори без ваксина не могат да работят, а чиновниците – да
Георги РУСИНОВ
Двоен аршин в последната заповед на здравния министър Стойчо Кацаров заподозряха ресторантьори. От нея излиза, че бармани и сервитьори например ще могат да работят само ако са ваксинирани или правят тестове всеки път преди работа, а в същото време служител на НАП например не е зависим от изискването за „зелени сертификат“.
„Черноморски фар“ разговаря с работници от заведения, които действително изразиха притеснението си, че ще бъдат освободени от работа, ако не се ваксинират. Двама от тях обясниха, че са изкарали заболяването и имат антитела и затова не виждат смисъл и да се ваксинират.
Защо обаче държавата не признава тестовете за антитела и клетъчен имунитет като документи, валидни за изкарване на „зелен сертификат“, се питат те, а и много други хора, преминали през ковид. Обяснението на здравните власти е едно и също – тестовете не били унифицирани в ЕС, навсякъде имало различни изисквания и затова не се приемат, както в Съюза, така и у нас. Много хора обаче изразяват мнение, че това е сегрегация и води до нарушаване на основни права, гарантирани от Конституцията.
Наш репортер разговаря с Манол Тодоров, който е съдружник в добре посещавано заведение в Бургас. Той сподели, че към момента ваксинираният персонал при тях е около 60%.
„Това е личен избор, не можем да ги накараме насила. Лошото е, че тази заповед прави условията на труд невъзможни – или се ваксинираш, или не работиш. Това е малко мерене с двоен аршин, тъй като виждаме, че администрацията ще продължи да работи без изискване за „зелен сертификат“. Ако си барман и нямаш ваксина – не можеш да работиш, но ако си служител в НАП и нямаш ваксина – можеш. Това със сигурност противопоставя хората срещу държавата“, обясни той.
Самият той все още не е решил какво ще правят с неваксинирания персонал. Ако поискат да се ваксинират - добре, ако ли не, ще се мисли евентуално вариант с тестове.
„Заповедта със сигурност е много крайна, тъй като имаш население, което е около 30% ваксинирано. Може би беше добре да се започне поетапно – да има възможност тези, които не са със 100% ваксиниран персонал, да работят на 30% капацитет. Преди месец и половина, когато бяха протестите, казахме – нека дори има пълен локдаун, но да има ефект“, добави Тодоров.
Душата си не можел да изкриви и е сигурен, че ще има заведения, които няма да спазват мерките.
„На мен ми е интересно и друго. Ако дойде някой и ми покаже сертификат на Иван Иванов, аз нямам право да му поискам лична карта. Няма как да докажем, че това е същият човек, или е взел от приятел или роднина. Много са въпросителните около тази заповед. Държавата според мен няма ресурсите да следи дали ще се прилага заповедта и ще се разчита по-скоро на случайността“, смята ресторантьорът.
Въпреки това е категоричен, че ще има отлив на клиенти в дискотеки, барове, молове, фитнеси, кина и други места, които трябва да се посетят само със „зелен сертификат“ или след направен тест.
„Истината е, че това е едно принуждаване за ваксинация“, поясни Тодоров.
Тъй като в пространството се подхвърлят изказвания, че именно на ресторантьорския бранш е било предложението за въвеждането на „зелените сертификати“, бургазлията коментира, че са имали условие - който няма 100% ваксиниран персонал, да може да работи на 30% капацитет.
„Тоест искахме да има избор. В момента това го няма. Виждам, че в София има много заведения и дискотеки с бързи пунктове за тестове. Но това работи там. Категоричен съм, че в Бургас това няма как да се случи. Хората и без друго не ходят по заведения, камо ли да ги накарат да правят и тестове всеки път“, заяви Тодоров.
Ресторантьорът смята, че може би трябва да се изчака около десетина дни, за да се види какво се случва след въвеждането на „зелен сертификат“.