Дона МИТЕВА
За разлика от предходната година, тази, в навечерието на Коледа, е време за фирмени и служебни купони и празненства до дупка – сякаш бургазлии се опитват да си наваксат пропуснатото от миналата година.
Заведенията в града и в околностите се огласят от музика и почти всяка вечер има организирани партита. Обикновено те се водят частни. Дадена фирма или клуб блокират само за своите членове зала или цял ресторант.
Представител на туристическия бизнес сподели, че е била вече на четири-пет партита, където са се събирали доста хора. „На всички места ни поискаха зелен сертификат. А на най-внушителното като брой присъстващи фирмено събиране, сертификатите се сканираха. Лични документи не се изискваха“. На допълнителна проверка от здравните власти дамата не се е натъквала.
Една част от фирмите предпочитат да нямат вземане-даване с ресторанти и сертификати, затова си правят и банкетите в самия офис. Поръчва се скъп и обилен кетъринг, дори музика - и забавата си е подобаваща, без угрозата от внезапна проверка.
От Регионалната здравна инспекция развенчаха мита, че те са хората, които основно проверяват по заведенията. Със заповед от 26 ноември задачата да се проверява е възложена на Агенцията по храните.