Георги РУСИНОВ
Рекордьорът по републикански титли по подводен риболов Валентин Люцканов има своя шампионска рецепта за приготвяне на морска врана. Името не е измислено от него, а от приятеля му – общинския съветник Стоян Грозев, на когото е споделил рецептата и е останал много доволен от вкусния резултат, за което бе поздравил бившия областен секретар във Фейсбук. Затова помолихме Люцканов да сподели вкусната рецепта и за читателите на „Черноморски фар“.
„Рецептата е за риба в сол. Аз използвам морска врана, тъй като е много подходяща. В една тавичка слагам хартия за печене, за да избегна цапането. Правя един ред от едра морска сол и слагам върху нея рибата, която предварително е изчистена от вътрешности и кости. В коремната кухина слагам подправки от рода на босилек, джоджен. Сол не се слага в никакъв случай, защото тя достатъчно се осолява от покриването с морската сол. Може и други подходящи подправки за риба и няколко резена лимон. След това и отгоре се покрива с едра морска сол. Приготвя се на фурната за 20-25 минути на 200 градуса, загрята предварително. Когато е готова, солта се разчупва“, обясни бившият секретар на Областна администрация – Бургас.
Според него рецептата става много вкусна, тъй като рибата поема от солта, тъй като кожата на морската врана е тънка и част от нея преминава в месото.
„Консумира се с бяло вяно, разбира се. Рецептата е подходяща и за лаврак. Струва ми се, че много добре може да стане и с ципура. Рибите, закупени от големите хипермаркети, са подходящи, защото са от Гърция, а средиземноморските риби са с малко по-дебела кожа и няма да стане много солена, което е идеално за хората, които не обичат много солено“, поясни той.