Сряда, 10 Май 2023
    
Поморие

Почетоха паметта на героите, допринесли за Освобождението на Анхиало

  07.02.2023 13:27  
Почетоха паметта на героите, допринесли за Освобождението на Анхиало

145 години от нашата свобода ние сме все още тук, за да преклоним глава пред корените си и да почетем паметта на хората, отдали живота си, за да го има Анхиало, за да я има България. Това бе част от словото, прозвучало  по повод 145-годишнината от Освобождението на Поморие. Словото в памет на всички знайни и незнайни войни, дали живота си за свободата на Анхиало, бе подготвено от Надежда Стойкова – уредник в Исторически музей – Поморие.

Протойерей Борис Георгиев от храм „Свето Рождество Богородично“ отслужи благодарствен молебен, след което пред паметните плочи на участниците в Освободителната война кметът на община Поморие Иван Алексиев и председателят на Общински съвет Адам Адамов поднесоха венци. Венци и цветя бяха поднесени и от общински съветници, общественици, жители и гости на града, присъстващи на общоградското поклонение, съобщават от пресцентъра на Общината.

През борбата за независима държава и стремежа към независима българска църква в нашата памет се съгражда пантеонът на родолюбието и свободата. Именно затова снощи, в навечерието на празника, беше проведена и беседа относно построяването на църквата в центъра на Поморие „Свето Рождество Богородично“.  Храмът е съграден през 1890 г. от  първомайстор Уста Генчо Кънев. Изключително интересният разказ за създаването на светата обител и за делото на майстора беше представен в залата на Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ от доктор – архитект Милен Маринов и Люба Цанева – историк и специалист Възрожденско изкуство.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения Общество
Кметът Димитър Николов изказва съболезнования за жертвите на разрушителното земетресение в Турция
  06.02.2023 15:06      

Кметът Димитър Николов изказва съболезнования за стотиците жертви на разрушителното земетресение