Неделя, 17 Сеп 2023
    
Бургас

След взрива на „Нова Каховка“: Еколози категорични: Родното море е чисто засега

  18.06.2023 13:10  
След взрива на „Нова Каховка“:  Еколози категорични: Родното море е чисто засега

Дона МИТЕВА

Разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър в Украйна и изливането на огромно количество водна маса и отпадъци в Черно море отеква сериозно вече и по българското крайбрежие. Притесненията са основно за туристическия бранш.

Георги Гюзелев е еколог, който се занимава с мониторинг на повърхностни води. Той е категоричен, че на този етап място за притеснение за родното Черноморие няма.

„Следя много внимателно процеса. На този етап все още се чакат резултатите от колегите от Одеса. И съответно колегите от Румъния. Това, което чета – навлизането на азотни, фосфорни съединения в естуарите на големите черноморски реки – е обичайно явление. По-скоро ме притеснява съдържанието на всичките тези утайки и седименти, които са се вдигнали. Те какво съдържат в себе си. Въпросът е и как ще се разпространят. Много зависи от теченията и ветровите процеси, особено в крайбрежните части.

Колегите от Варна подават информация, че засега няма никакви промени в качеството на морските води. Според мен сериозни причини за притеснение няма“, коментира той. Екологът напомни също, че морската вода има много голяма самопречиствателност. 

Преди няколко дни украинският еколог Олег Листопад предизвести в международен ефир, че Черно море ще пострада, тъй като ще се образува  „био каша“ и ще стане невероятно хората да плуват в такава среда.

„Многото органична материя ще стане храна за водораслите, които ще стартират интензивно да се развъждат и ще употребяват от ден на ден О2, което ще трансформира Черно море в органична каша. Относително казано, няма да е допустимо да плувате в морето. Такава вода не може да се употребява за нищо“, изясни той.

Конкретно на твърденията на украинския си колега Гюзелев опонира така: „Цъфтежът на водорасли е нещо обичайно. Това е нормално особено където се вливат големите черноморски реки. Там винаги го има. Но те се усвояват, така че при нас със сигурност такава каша няма да видим. Това, което аз предполагам – може би ще имаме леко завишаване на някои елементи, но трябва институтите да излязат с анализите си“.

Екологът обясни, че с корабчето „Мави“, което е оборудвано за изследвания, планират в следващия месец да направят няколко курса на север, където ще направят своите независими изследвания.


Анкета

Мнения

Мнения
 Проф. Тодор Кантарджиев: Няма опасност от зарази по българското Черноморие, ще почивам там
  17.06.2023 10:10      

Няма опасност от зарази и по българското Черноморие. Това заяви пред Нова тв вирусологът и съветн