Неделя, 17 Сеп 2023
    
Бургас

Слабото представяне на матурите – случайност или тенденция

  18.06.2023 16:33  
Слабото представяне на матурите – случайност или тенденция
В националната класация Бургас е на 15 място

 

Дона МИТЕВА

Когато колата се обърне – пътища много, е казал народът. Когато излязоха резултатите от зрелостния изпит по български език и литература настана вой, не само сред учителите, но и в обществото, заради ниския резултат – 3.93. Мнозина видяха тенденция, други казват, че е случайност.

Част от специалистите отдават ниския резултат на това, че от 2 години броят на точките за тройка е вдигнат, а и задачите са различни – с повече отворени въпроси, което прави матурата по-трудна.

Други обвързват резултата с ниската мотивация на учениците да покажат добри знания. Намесва се и ковид-кризата, в която младите хора учеха онлайн, т.е. учеха между другото, докато са заети с по-съществени от тяхна гледна точка неща.

Не на последно място като причина за плачевните резултати може да бъде посочен и фактът, че зрелостниците са вече от поколението, което живее в мрежата и нямат създадени навици за боравене с учебници и помагала, нито има желание да се научи.

Със сигурност специалистите могат да добавят или премахнат още ред причини за ниските резултати. Но каквото и да правят „умните глави“ – випуск 2023 вече е в реалния живот и тръгва по своя път.

Какво е мнението на експертите за тази тенденция?

Учениците от региона са силно разглезени и завършени консуматори


Анкета

Мнения

Мнения
 Проф. Тодор Кантарджиев: Няма опасност от зарази по българското Черноморие, ще почивам там
  17.06.2023 10:10      

Няма опасност от зарази и по българското Черноморие. Това заяви пред Нова тв вирусологът и съветн