Вторник, 26 Сеп 2023
    
Бургас

Двучасов дебат и важно решение за края на сагата „Дупката“

  27.06.2023 11:53  
Двучасов дебат и важно решение за края на сагата „Дупката“

Георги РУСИНОВ

 

Над 30-годишната сага с терена на ГУМ в центъра на Бургас, известен на поколения бургазлии като „Дупката“ и „Жабарника“, е на път да се разреши. След двучасов дебат в Общински съвет – Бургас, по време на който управляващи и опозиция влязоха по-скоро в политически сблъсъци, отколкото в говорене по същество, докладната записка с предложение на Община Бургас за подялба на терена, бе приета.

Въпреки, че почти целият Общински съвет се обедини около това, че е важно да се направи спогодба, спорове възникнаха около това как точно да се случи тя.

От БСП думата взе Георги Спасов, който обясни, че въпреки, че докладната е навременна, той няма да я подкрепи, защото възниквали въпроси.

„Защо общината харизва близо 2 декара на частните собствениците. Защо пазарната цена е толкова ниска? Правя предложение частните собственици да бъдат обезщетени с други имоти. Иначе ще станем свидетели на презастрояване в центъра на града и най-вероятно ще се издигнат няколко такива мастодонта като тези, които са от двете страни на сградата, в която сме“, попита той.

Пръв да му репликира побърза Бойчо Георгиев от ГЕРБ, който упрекна предишното управление на БСП за създаването на проблема с „Дупката“.

„ГЕРБ не е забъркал тая драма с „Дупката“, ГЕРБ се опитва да я реши. Някои хора харизаха за без пари 11 дка в центъра на Бургас. Ние сега сън не спим да мислим как да върнем голямата част от имота. Тя далаверата е направена отдавна“, каза той.

Адвокат Иво Баев също се включи към коментара на Спасов и му посочи, че общината всъщност нищо не харизва, защото имота е поделяем.

„Тогава вещите лица предлагат няколко варианта и ако не се стигне до съгласие, съдът решава. После може да се обжалва. Пак повтарям, имотът е поделяем. Нищо не се харизва, даже може да се каже, че общината взима, защото този имот е извоюван с много усилия от администрацията и правния отдел на общината“, заяви юристът.

От СЕК също бяха много активни в дебатите. Иван Иванов бе категоричен, че е важно да се реши този проблем.

„Ние не сме против Вариант 1, но искаме максимално да защитим обществения интерес. Затова имаме няколко уточняващи въпроса. Важно е да се знае кой кой имот ще притежава след подялбата. Тези 3.9 млн. които „Мариета“ ЕОД са платили на кой са ги платили? Имаме ли документ за внасянето на тези пари? Нека я направим предварително тази спогодба. Ако трябва и на извънредно заседание да се съберем. Да знаем и „Мариета“ ЕОД дали ще има претенции за платените пари след подялбата“, каза той.

Думата на няколко пъти взе и кметът Димитър Николов.

„Имам право да се изкажа по тази тема, защото тази цялата сага мина през главата ми повече от 10 години. Много държа като кмет много ясно да се каже какво имаме в момента. Искам да заявя, че ние сме до тук като администрация, от тук нататък е във ваши ръце. Правете каквото искате. Но искам да благодаря на Златина Георгиева и целия Правен отдел, които умуваха дали да заведем тези дела, защото имаше изключителен риск със забавянето на МОЛ, с платени 4 млн. лева за строителство, които са изхарчени до стотинка. Ние щяхме да поставим общината в риск да плащаме повече от 10 млн. лева неустойки, ако го загубим. И ние го загубихме в Бургас и трябваше да се препотвърди в София. Аз бях там и ми трепереше гласа, защото щях да бъда разпънат на кръст, ако бяхме загубили делото. Затова много добре искам да се знае, че ако бяхме загубили делото, нямаше администрация която да спре изграждането на МОЛ, с офиси, които след няколко години щяха да станат жилища. Правото на частната собственост в България е неприкосновено. Тези 11 дка щяха да бъдат частни и нищо нямаше да можем да направим. Ние стигнахме до тук. Извоювахме този терен за Бургас. От тук нататък има предложения за това какво да се случи в тази територия – паметник на Левски, на Аспарух. Но това го решавайте вие. Поемете този риск, който ние поехме повече от 10 години. Вие сте разпределители на тази собственост. Загубихме делото за „Черноморец“, за „Колодрума“ ни изхвърлиха като мръсни котета. Но това дело го спечелихме. Знаете ли колко трудно общини печелят частни дела? 99 на 1 за частниците“, заяви градоначалникът.

Началникът на Правния отдел адвокат Златина Георгиева внесе разяснения по въпросите на съветниците.

„Кой кой имот ще получи ще се опише в съдебната спогодба, която ще се предложи пред вас за обсъждане в следващи заседания. Няколко пъти сме предлагали имоти в замяна на други терени, не искат. Дори им предлагахме да им платим за тези имоти, не искат. Това потвърждава, че те не са съгласни с друг вариант, освен да получат имоти в тази територия. А дали са платили и има ли документ за това? Ето го платежното за платените 3.9 млн. за разрешително за строеж“, отговори тя и показа документа пред всички.

Тя и кметът допълниха, че е важно да се вземе решение преди заседанието в съда, което е насрочено за 5 юли.

Както „Черноморски фар“ пръв писа Общината и частните собственици в предварителни разговори са стигнали до готовност за подялба във Вариант 1 от няколкото предложения от вещите лица. В него четиримата частни собственици получават по един парцел от 500 кв.м., а останалите 9 дка в терена остават за Община Бургас. 400 кв. м. от там ще се озеленят и ще затворят площад „Баба Ганка“, 900 кв. м. ще се ползват за изграждането на публична сграда. На въпрос на наш репортер кметът Николов обясни, че няма все още идея каква точно ще е тя. Това и какво ще се случи на останалия терен при успешна подялба, той заяви, че ще решат бургазлии в обществено обсъждане. Частните имоти ще са по протежение на улица "Хан Аспарух".

Дебатите продължиха още малко след като бе дадена 10-минутна почивка, в която съветниците от СЕК имаха въпроси към юристите в желанието им докладната да се гласува така, че максимално да защити интереса на общината. В крайна сметка с 39 гласа „за“ и 4 „въздържали се“ (групата на БСП), докладната бе приета. В решението бе добавено да се опишат точно кои парцели остават за общината и кои за частните собственици, както и че със съгласието за подялба „Мариета“ ЕОД се отказва от всякакви финансови претенции към общината.

 

А ето и предистория на заплетения казус, публикувана от Община Бургас малко след решението:

 

Община Бургас полага усилия за съхраняване и развитие на териториите, определящи облика на града. Сред тях е и имотът с печална слава, определян от бургазлии като „дупката“ или „жабарника“. Както и да го наричат, те го възприемат като „сърцето“ на града и имат големи очаквания към неговото развитие. Осъществяването на тези очаквания все още не е факт, тъй като почти три десетилетия продължават съдебните спорове за него.

До 2007 г. Община Бургас е притежавала нищожна част от имота и е имала второстепенна роля в съдебния процес.

При встъпването си в длъжност Димитър Николов изиска промяна в позицията на Общината в съдебния процес, с цел защита правото й на собственост. Вследствие на това тя заяви самостоятелни права по отношение на собствеността и оспори претенциите на частните собственици в имота.

Предприетите действия за извоюване собствеността на Общината тогава срещнаха сериозна съпротива и несъгласие както от частните собственици, така и от политически фигури. Всички предричаха провал и малки шансове за успех, поради заплетения юридически казус, и изразяваха опасения, че бургаските данъкоплатци ще заплатят разходите при загуба на съдебните дела.

Днес, 16 години по-късно, всички тези опасения вече са категорично опровергани. Община Бургас успешно извоюва спорната територия в полза на бургаските граждани, като спечели по- голямата част от терена. Така бе постигната главната мисия: една обречена собственост вече е собственост на гражданите на Бургас.

Четири са юридическите лица с права, придобити от собственици на реституирани имоти. В момента Община Бургас е във втората фаза на делото за делба, в която за всеки един от съсобствениците се обособяват самостоятелни имоти. Изработено е заключение на комплексна съдебно - техническа експертиза от вещи лица, назначени от съда, които предлагат няколко варианта за делба и стойност на имота.

Заседанието, на което ще бъде разглеждано заключението на вещите лица, е насрочено за 05.07.2023 г. На него съдът ще даде възможност на всяка от страните да посочи кой е предпочитаният от нея вариант за делба на имота и ще насочи към постигане на спогодба.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов емоционално  към съветниците: 16  години ме печете на този огън “Дупката“, аз бях до тук
  27.06.2023 11:27      

Искам да сложите край на претенциите си към мен с това решение, иначе отивам независим, з