Сряда, 11 Oct 2023
    
Бургас

Бургаски ученик с бронз от Математическата олимпиада в Токио

  12.07.2023 15:33  
Бургаски ученик с бронз от Математическата олимпиада в Токио

Дона МИТЕВА

Бургаското момче от Математическата гимназия Ангел Христов се окичи с бронзов медал от Олимпиадата в Токио, Япония. Негов учител е Ганка Вътева. А състезанието е най-голямото изпитание за математиците от висок ранг.

„Закрихме олимпиадата и ще донесем в България пълен комплект медали - Марин Христов – златен медал, Иван Тагарев, сребърен, Ангел Христов,Божидар Димитров,Веселин Маркович,Илияс Номан - бронзови. Можеше и още по-благородни да са, но пак са достатъчно тежки. Отстъпихме в отборното, но Марин, Ангел и Веско помнят и догодина ще си го отвоюват! Огърлицата от медали на врата на ръководителя на отбора Станислав Харизанов ще бъде на фона на Императорския дворец“. Това написа в социалната мрежа Стоян Боев математик от Американския университет в Благоевград, който побърза да се похвали с успехите на родните математици.

Доц. Станислав Харизанов е математик, учен в Института по информационни и комуникационни технологии и Института по математика и информатика към Българската академия на науките. Научните му интереси са в сферата на математическото моделиране, теорията на апроксимации, числен анализ и разработването на ефективни алгоритми. През последните четири години е консултирал около 10 различни проекти в областите „математика“ и „информатика“, като основните тематики са приложения на математическото моделиране в ежедневието, изчислимост и сложност на компютърни алгоритми, олимпийска математика и др.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Светла Стоева, ръководител на хорова школа „Милка Стоева“:      Нашето изкуство е трудно, некомерсиално и не особено популярно
  10.07.2023 12:02      

Светла Стоева е ръководител на хорова школа „Милка Стоева“ и диригент на