Неделя, 26 Nov 2023
    
Бургас Мнения

Д-р Васил Йовков, РК към Българския зъболекарски съюз: Отварянето на център за дежурства в почивните дни би било сериозен ангажимент

  27.08.2023 13:39  
Д-р Васил Йовков, РК към  Българския зъболекарски съюз: Отварянето на център за дежурства в почивните дни би било сериозен ангажимент

Дона МИТЕВА

Осигуряването на спешна дентална помощ извън работно време е сложна организация, която изисква сериозен ресурс. Ако трябва да бъде извършвана като социална дейност, то държавата или общината трябва да бъдат в основата на обезпечаване на дейността.Такова е становището на председателя на Районната колегия на стоматолозите д-р Васил Йовков.Такова е професоналното мнение на стоматолога във връзка с предлоението на общинските съветници да има спешен кабинет.

„От една страна, има ограничения на Кодекса на труда за определените по норматив работни часове. Ако се потърсят колеги, които имат частни практики пък се задава въпросът на какъв принцип ще получават възнаграждение.

Всеки стоматолог има обявено работно време. Ако даден колега отиде да работи там и работи по Здравна каса, по сегашния стандарт на Националната здравноосигурителна система на МЗ трябва да бъде издаден  амбулаторен лист за всеки пациент, всеки преглед, всяка дейност. Системата трябва да издаде уникален номер за всеки амбулаторен лист. Да кажем, колегата работи нощно дежурство или през почивен ден и не дойде никой, означава, че не може да получи заплащане, защото няма попълнен амбулаторен лист.

Подобно работно място може да бъде на принцип, който касае определени дейности или на принципа на хонорара или пък на твърдата работна заплата. Тогава сигурно ще да има предимно млади колеги, които да стоят там в почивните дни или нощем“, коментира д-р Йовков.

В началото на учебната година бургаските стоматолози извършват профилактични прегледи на децата, които ще бъдат в първи клас. Това е петгодишен проект на Община Бургас и Българския зъболекарски съюз. „Няма друга община в страната, която да извършва такива прегледи. Те се правят от колеги пробоно. Първичната идея беше да се провеждат в общинския ДЦ. Но стана ясно, че практически, колегите в денталния център нямат тази физическа възможност да покрият децата от училищата  в общината. Разбира се, те покриха голяма част, но не всички. Съответно намерихме колеги, които са в различните квартали, които да поемат прегледите, така че децата да не пътуват“, обясни стоматологът, в подкрепа на факта, че няма как и самите стоматолози от ДЦ да дават дежурства в почивните дни. Той не пропусна да подчертае, че Бургас е единственият град в страната, който има общински дентален център и той е на самоиздръжка.

Що се касае за децата на Бургас – работи и държавната програма за силанизация.

„Отварянето на такъв център за дежурства в почивни дни би бил сериозен финансов ангажимент към самия ДЦ, защото трябва цял екип, като се започне охрана, администрация, рентгенова лаборатория… То не е само да стои един зъболекар. Когато говорим за спешност, става дума за травми или силна болка. Прекалено много хора е нужно да бъдат ангажирани.

Ако се направи с чисто социална насоченост – единствено общината може да обезпечи такава дейност“, допълни д-р Йовков.

В момента няма отделение по лицево-челюстна хирургия в УМБАЛ – Бургас, защото са променени условията за лицево-челюстната хирургия като специалност. Този вид хирургия вече е специалност за МБАЛ или УМБАЛ. Променена е изцяло философията на специалността. От денталната медицина тя става специалност на общата медицина и е вече част от лечебно заведение. Най-близките такива отделения са в Сливен и Варна.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Иво Баев, председател на СДС-Бургас:  Аз не съм отишъл в СДС, аз се върнах там
  26.08.2023 09:59      

Интервю на Силвия Шатърова   Иво Баев е роден през 1957 година в Бургас,