Неделя, 31 Дек 2023
    
Бургас

Арменската общност в Бургас на митинг заради случващото се в Нагорни Карабах

  01.10.2023 15:22  
Арменската общност в Бургас на митинг заради случващото се в Нагорни Карабах

Представители на арменската общност в Бургас излязоха на мирен протест в подкрепа на арменците от Нагорни Карабах.

Протестът е част от международна инициатива на всички арменски общности и се провежда по едно и също време в различни градове в България, Европа и по света. Подобни митинги имаше в Атина, Брюксел, Мюнхен и др. градове.

В Бургас  бе прочетено и открито писмо, адресирано до  лидерите на Европа, с което арменската общност настоява за бързи дипломатически действия за предотвратяване на насилието, което сега се случва в Нагорни Карабах от страна на Азербайджан.

„Събра ни това, че сме свидетели на едно престъпление срещу човечността, което сега се извършва от страна на Азербайджан. Бургаската общественост е съпричастна с арменците, защото това, което се случва там, можем да окачествим като един античовешки акт. Скоро в Нагорни Карабах няма да остане нито един жив арменец. В тази територия има такива християнски паметници на културата, които и в Рим не могат да се видят“ ,  каза бургаският журналист Кеворк Дадурян, който е един от организаторите на протеста.

„България през годините е доказвала, че няма по-верни съюзници от арменците, защото българската съдба е идентична на арменската. Настояваме за дипломация, защото както е тръгнало скоро Европа може да я няма. Вчера беше Украйна, днес е Армения, утре това може да се случи и с България. Азербайджан сега много умело използва това, че Европа е зависима газово от нея, но е важно да отбележим лицемерието. А то е, че в много малка част от този газ е азерски. Повечето от него е руски“   допълни той.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Министър Радев с първи коментар на фона на протеста на енергетици и миньори
  30.09.2023 16:44      

Енергийният министър Румен Радев даде брифинг пред медиите по повод протеста на енергетици и минь