Понеделник, 22 Яну 2024
    
Бургас ИЗБОРИ 2023

Най-много предприемачи атакуват местата за съветници в Бургас

  23.10.2023 12:17  
Най-много предприемачи атакуват местата за съветници в Бургас

Кандидати. Следват мениджърите, частният бизнес и инженерите

 

Георги РУСИНОВ

 

Най-много предприемачи атакуват местата за общински съветници в местния парламент на Бургас. Това показа репортерска проверка на „Черноморски фар“. Анализирахме листите на 8 от партиите и коалициите, които участват в местния вот и за които е подадена и получихме информация от предизборните им щабове. Това са тези на ГЕРБ, ПП/ДБ, СЕК, „Левицата“, „Български възход“, ИТН, КОД и част от „Възраждане“.

И така от общо 318 кандидати за общински съветници от тези листи, броят на предприемачите и строителите е 46. Един от тях – Мария Гюрова от ПП/ДБ, е представена като предприемач лазерна епилация и йога специалист, което е любопитна комбинация. Най-много са предприемачите в листата на СЕК, с водач Константин Бачийски. Там е и строителят Николай Богов. Следват ГЕРБ с 9 представители от бранша. Тук са имената на Йордан Вълев, както и на досегашните общински съветници Юлиян Кулев и Боян Дяков. В листата на КОД предприемачите са 8 на брой, като най-известното име е на 51-вия в нея Георги Манев. В редиците на партията е и бившият футболист и успешен бизнесмен Милен Георгиев. При ПП/ДБ броят на предприемачите е 7. Следват „Възраждане“ с петима, „Български възход“ с трима като строителят Георги Кузманов е сред по-изявените имена. В редиците на „Левицата“ има двама.

Макар и по-малко като брой, редом с предприемачите може да поставим и земеделските производители. Такива не липсват и на тези избори като най-крупният сред тях отново е бургаският бизнесмен Бенчо Бенчев – водач на листата „Граждани за общината“. Там е и Мартин Пенчев, който също е земеделски производител. В останалите листи, които описваме в този материал земеделците са петима. Стоян Царев от СЕК е сред по-известните имена. В ГЕРБ това е Марина Димитрова. Имат и по един пчелар и рибар в лицето на Стефка Генчева и познатият като „кмет на Ченгенето“ Димитър Янчев.

Другите две професии, които са най-много сред кандидатите, са тези на мениджърите и управителите. 28 такива искат да влизат в Общински съвет – Бургас. Тук като по-изявени имена са досегашните общински съветници Иван Иванов, Евелина Михалева, Георги Маринчев, Димо Грудев.

За третото място ситуацията е малко спорна, тъй като представителите на няколко професии, които могат да се обединят в една графа задминават с две бройки инженерите. Условно обаче слагаме представителите на маркетинг, търговци и собствен бизнес на трето място. 24-ма такива кандидати се намират в осемте листи.

Тук са познатите имена на станалия скандално известен с участието си в „Господари на ефира“ Дончо Златев от ПП/ДБ, както и Бисер Русимов в СЕК, който в последния ден на регистрациите не можа да регистрира своя листа в ОИК-Бургас.

От представителите на частния бизнес има добре познати имена като тези на Манол Тодоров, Антон Коджабашев, Костадин Андонов и други. В листата на „Възраждане“ имат и по един плановик и анализатор.

Сред кандидатите има и четирима програмисти и IT специалисти.

Инженерите са 22-ма. Най-много има в листата на ГЕРБ – 6, следвани от ИТН – 5, които обаче буквално са 1/3 от листата, тъй като тя е само от 15 души. Четирима са в листата на ПП/ДБ, трима при „Български възход“ и по двама в СЕК и „Левицата“. Кандидатът за кмет и бивш заместник-областен управител Тодор Иванов е сред известните представители на професията.

За сметка на това кандидатите архитекти са само двама – Дилян Георгиев от ПП/ДБ и Димитър Колев от КОД. Във „Възраждане“ има един експерт по устройство на територията и един проектант. Един от кандидатите на СЕК е конструктор, а друг – експерт по международни проекти. В листата на ГЕРБ има един урбанист. В листата на „Възхода“ присъства енергиен експерт.

 

Лекари и адвокати

 

С 20 кандидати в осемте листи се отчита и здравеопазването. Тук спектърът от професии е най-широк – лекари, хирурзи, медицински сестри, стоматолози, зъботехници, ветеринарни лекари, фелдшери, здравна администрация и студент по медицина са сред кандидатите.

При ГЕРБ са трима от авторитетните бургаски лекари – д-р Лидия Стефанова, д-р Диян Господинов и д-р Цветелина Иванова. В редиците на КОД са д-р Светослав Тодоров и д-р Лидия Дренчева, а при СЕК – д-р Марян Димоски. Хирургът д-р Продан Проданов е кандидат от „Български възход“. Сред ветеринарите кандидати е досегашният общински съветник д-р Георги Митев, а в „Левицата“ е колегата му д-р Людмил Илиев. Водач на ПП/ДБ е стоматологът д-р Мартин Кръстев. Както споменахме, има и един студент по медицина и това е Пламен Пенев от „Български възход“.

Определено този път сред адвокатите и юристите има силни кандидати за местния парламент, а за да е успешен, са му необходими именно такива, когато се правят местните нормативни актове. Безспорно в редиците на ГЕРБ изпъкват имената на доскорошния председател на РИК-Бургас адвокат Михаил Хаджиянев и адвокат Иво Баев, който е представител на СДС в коалицията и вече има един мандат опит като общински съветник и председател на Правната комисия. Още три дами юристи попълват листата на ГЕРБ – Мая Тодорова-Бошнакова, Елена Кокаларова и Дина Ганева.

Втора в листата на ПП/ДБ е адвокат Христина Хаджиатанасова, която също има опит от работата си в РИК-Бургас в няколко от последните парламентарни избори. В същата листа е и дъщерята на депутата Даниела Божинова – Веселина, която е представена като юрист.

Силни юристи има и в редиците на „Левицата“. В челната петица са адвокат Георги Сталев и адвокат Николай Стоилов. В „Български възход“ пък е председателят на яхтклуб „Порт Бургас“ Евгений Мавродиев, който е и специалист по морско право. Поне по един юрист има във всяка една от осемте листи за общински съветници. Един от кандидатите е нотариус.

 

Училищни и университетски преподаватели присъстват активно в листите

 

21 са общо преподавателите в училища и университети сред кандидатите за местния парламент. В редиците на ГЕРБ и отново водач на листата е проф. Севдалина Турманова. Тя бе председател на Общински съвет – Бургас в мандат 2019-2023. Отскоро тя е и заместник-ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Тук ще споменем проф. Радостин Долчинков, който е кандидат за кмет от МИР и шести в листата. В СЕК е доц. Стоян Транев. Двама университетски преподаватели има в „Левицата“ – доц. д-р Камен Сейменлийски и доц. д-р Силвия Лецковска.

При училищните преподаватели също изпъкват няколко имена. Директорът на Търговската гимназия Павел Чепов е в листата на ГЕРБ, докато пенсионираният бивш директор на ОУ „Братя Миладинови“ Бочко Бочков е кандидат от СЕК. С най-много преподаватели в листата е „Левицата“ – 6. Един учител има в листата на „Възраждане“. Заместник-директорът на Математическата гимназия Станимир Баев пък е водач и кандидат за кмет на БСП.

Психолози и социални работници също се впускат в борбата за вота на бургазлии като 8 от кандидатите работят именно в тези сфери. От научната сфера има и по един биотехнолог и микробиолог.

Като историци са посочени в листите д-р Георги Дракалиев и д-р Асен Бонджев. Първият е дългогодишен общински съветник и председател на ВМРО-Бургас. Последният мандат влезе отново от листата на ГЕРБ, макар към края му да напусна групата. Сега отново е в редиците на отбора на Димитър Николов. Бонджев стана известен с протестите срещу правителството, които се провеждаха в Бургас. Впоследствие бе назначен за заместник-областен управител от тогавашния служебен премиер генерал Стефан Янев.

 

Очаквано много кандидати има и от туристическия бранш

 

Очаквано много кандидати има и от туристическия бранш. Все пак Бургас е туристическа дестинация, а развитието на туризма е сред основните задачи на почти всеки участник в местните избори. Тук освен експерти в туризма като Живко Табаков и Женя Илиева от „Левицата“, Тодор Иванов от КОД, Таня Анестиева от ГЕРБ, Пейо Пеев от „Български възход“ и Красимир Стоянов и Милка Николова от ИТН, влизат още хотелиери, ресторантьори и готвачи. Те са най-много в листата на КОД – 7. При СЕК двама от тях са Николай Желев и собственикът на „Гъбката“, която стана повод за скандал – Рауф Саббах.

 

Икономисти и финансисти

 

Разликата между кандидатите икономисти и финансисти е цели 10 бройки. Първите имат 17 представители, докато вторите са едва 7. Най-много икономисти има в редиците на „Левицата“ – 6. Сред тях е и бившият общински съветник Стоян Коларов. Там са още Юлияна Мръчкова, Георги Рахнев, Кремена Петрова, Милка Бодурова, и Николай Динов.

Петима са икономистите при ГЕРБ като безспорно най-доказаното име е на общинския съветник в предходния мандат Тодор Йосифов. Ясен Проданов, Огнян Станков, Стефка Чанева и Таня Атанасова са останалите. Толкова са и икономистите в КОД. И един е кандидат от ПП/ДБ.

С трима финансисти се отчита „Левицата“ като най-напред в листата е Даниел Иванов. Двама са в КОД, като сред тях е водачът и общински съветник в няколко мандата Станимир Апостолов. Той бе и заместник-председател в Общински съвет – Бургас.

При „Български възход“ кандидат е финансистът Станимир Герджиков, а при ГЕРБ – Румен Ангелов.

Във финансовия сектор има още двама работещи в сферата на оценка на риска, седем брокери и застрахователи, петима счетоводители, един данъчен консултант, един инвеститор.

В сферата на администрацията кандидатите са няколко. Водачът на „Български възход“ и кандидат за кмет Стоян Грозев е експерт по публична администрация. Евдокия Николова от ГЕРБ е представена като експерт администрация. В „Левицата“ има един офис-администратор, а в КОД отново един администратор. Христина Генева от ИТН работи в сферата на „Човешки ресурси“.

 

От другата страна

 

От другата страна застават няколко журналисти, които се впускат в битката за местния парламент. Някои от тях вече са с опит като съветници – Росен Топкаров, Красимир Калудов, Ангел Божидаров и Веселин Пренеров. Може би най-голямата изненада сред гилдията бе кандидатурата на колегата Мариян Иванов, който напусна като главен редактор БНР-Бургас и се впусна в политиката като кандидат от „Възраждане“. Кандидатки от Политическо движение Социалдемократи са и колегите от сайта „Искра“ Ирина Мазганова и Нина Нейчева.

Ще е интересно тепърва за журналистите без опит в Общински съвет – Бургас, ако успеят да влязат сред 51-те избраници на бургазлии. Работата на журналистите, отразяващи работата на местния парламент, е не по-малка от тази на съветниците и със сигурност заставането им от другата страна ще е интересно за проследяване.

 

Хора на културата, изкуството и спорта

 

Често културата и изкуството вървят ръка за ръка с политиката и този път в кандидатските листи присъстват такива кандидати. Мария Табакова от „Левицата“ е режисьор и един от ярките примери за човек на културата в политиката. Тя има опит и като общински съветник в предходния мандат на Общински съвет – Бургас.

Трима музиканти също са кандидати за съветници. Това са Петър Бинев и Георги Русев от СЕК. Вторият е и изявен еколог. Музикант има и в листата на „Български възход“. Това е Анастас Панайотов. Двама са художниците кандидати. Единият е добре познатият на бургазлии Митко Иванов, който освен с четката си служи добре е и с думите и историческите факти. Съавтор е на „Историята на Бургас“, а наскоро издаде и „Бургаският жаргон: до 1989“.

Оперният певец Димитър Панчев е кандидат за общински съветник от листата на „Български възход“. При „Левицата“ кандидат пък е иконописецът Тошко Вачев, който е известен с това, че е роден в Кулата на фаропазача.

Спортисти и спортни деятели и този път са част от кандидатските листи. Капитанът на волейболния „Нефтохимик“ Иван Станев, който стана шампион предния сезон е в листата на ГЕРБ. Тук е и футболистът Цветан Филипов. Още един футболист, но бивш, е в редиците на „Български възход“. Това е Станчо Цонев. Димитър Костов и Йордан Георгиев са кандидати от КОД. Иван Марков и Павел Алексиев пък са в отбора на СЕК за вота.

 

Екология и транспорт

 

Следващите две професионални сфери касаят екологията и транспорта. Първите са 6. Познато е името на досегашния общински съветник от ГЕРБ и бивш шеф на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев. Радостин Грудев и Диана Костадинова са представителите в ПП/ДБ от сферата на екологията. В „Левицата“ това е Димитрина Петрова. Георги Русев е човекът на СЕК в тази сфера. 

В транспортния бранш кандидатите са четирима. Тук е Иво Барзов от „Български възход“, който е авиационен експерт и работи на Летище „Бургас“. В същата листа е и Радостин Тодоров. Експерт по морски транспорт в листата на ГЕРБ е Карамфилка Апостолова. В същата листа е и морякът Ганчо Иванов, а в СЕК Янчо Желязков е капитан далечно плаване. В ПП/ДБ експерт по логистика е кандидатът Тодор Терзиев.

Тук ще добавим и четирима кандидати, които със сигурност са прекарали доста време на транспортни средства сред природата. Двама от тях са експерти по сигурност – Ангел Симеонов и Гергана Кметска, за която е уточнено, че е експерт по национална сигурност. В КОД имат офицер от резерва – Иван Киров. Бивш военен, командир на войскова част е кандидат от „Възраждане“.

 

Редки и интересни професии

 

В края на текста остана да посочим редките и интересните професии, които присъстват като кандидати в листите. Така например има един коафьор – Стоянка Неделчева от КОД. Отново при хората на Петър Москов е каменоделецът Веселин Николов. В СЕК пък имат дизайнер. Това е Жулиета Захариева. Отново в редиците на Бачийски са Тодор Иванов и Ивана Сотирова, които са посочени единствено като експерти, което най-вероятно просто е пропуск.

 

Важно уточнение

 

В този текст не присъстват всички кандидати за общински съветници, но бройката е повече от половината, за да е представителна извадката. Не са описани листите, за които не сме намерили или получили информация от партиите и коалициите.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения Созопол