Неделя, 24 Мар 2024
    
Бургас Любопитно

Студенти от Колежа по туризъм предлагат празнични рецепти

  24.12.2023 13:38  
Студенти от Колежа по туризъм предлагат празнични рецепти

Вкусно. Двама кулинари дават идеи за трапезата ни

Дона МИТЕВА

Кремена Бунарова и Николай Веселинов са студенти във втори курс в Колеж по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, специалност „Организация и управление на хотела и ресторанта“. Двамата бяха част кулинарния отбор, който получи първо място в категория „Основни ястия“ на фестивала „Да споделим Никулден“ във Варна, организиран от Варненска туристическа камара.

В навечерието на Коледа и Нова година двамата предлагат по една празнична рецепта.

Кремена Бунарова представя екзотична рецепта за Бъдни вечер.

 

Постно предястие с киноа, печена тиква и мариновано цвекло

 

Необходими продукти за 6 порции:

Киноа – 250 г

Тиква цигулка – 1 бр.

Цвекло – 4 бр.

Нар – 2 бр.

Бейби спанак – 250 г

Малиново кули – 100 г

Лимон – 1 бр.

Зехтин

Сол

 

Начин на приготвяне:

 

Почистваме и нарязваме тиквата, нареждаме я в тавичка с малко вода на дъното, посоляваме и печем на фурна под фолио за около 35 – 40 мин на 180 градуса. Махаме фолиото и запичаме още 5 мин.

За маринованото цвекло почистваме предварително цвеклото от „мустачетата“ и стъбло под течаща вода. Покриваме в тенджера с вода и слагаме на котлона да ври докато омекне около 45 – 50 мин (в тенджера под налягане около 20 мин).

След като е готов, цвеклото се обелва и нарязва на кубчета, подрежда се в дълбок съд, за да го мариноваме. Поръсва се сол на вкус, едрозърнеста дижонска горчица 50 г, сок от изцедения лимон и хубав зехтин. Разбърква се добре и се оставя да се маринова в хладилник за 5 – 6часа.

Киноата изсипваме във вряща посолена вода, дърпаме от котлона веднага и оставяме под капак за 10 – 12 минути – докато набъбне. След това пресичаме процеса като измиваме със студена вода.

В красив съд за сервиране нареждаме листата от спанак, поръсваме с киноа, добавяме маринованото цвекло и печената тиква (нарязана на същите кубчета като цвеклото), поръсваме със зърната от нара и доовкусяваме със сол, зехтин и малиновото кули. За хрупкавост може да добавим печени орехови ядки или семена.

 

Очаквайте утре и коледната рецепта на Николай Веселинов.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Константин Бачийски: Различията ми с ПП са за двойното гражданство в Конституцията
  23.12.2023 17:27      

„Принципът ми интересите на българските граждани да бъдат на първо място пред политическите