Вкусно. Двама кулинари дават идеи за трапезата ни
Дона МИТЕВА
Кремена Бунарова и Николай Веселинов са студенти във втори курс в Колеж по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, специалност „Организация и управление на хотела и ресторанта“. Двамата бяха част кулинарния отбор, който получи първо място в категория „Основни ястия“ на фестивала „Да споделим Никулден“ във Варна, организиран от Варненска туристическа камара.
В навечерието на Коледа и Нова година двамата предлагат по една празнична рецепта.
Кремена Бунарова представя екзотична рецепта за Бъдни вечер.
Постно предястие с киноа, печена тиква и мариновано цвекло
Необходими продукти за 6 порции:
Киноа – 250 г
Тиква цигулка – 1 бр.
Цвекло – 4 бр.
Нар – 2 бр.
Бейби спанак – 250 г
Малиново кули – 100 г
Лимон – 1 бр.
Зехтин
Сол
Начин на приготвяне:
Почистваме и нарязваме тиквата, нареждаме я в тавичка с малко вода на дъното, посоляваме и печем на фурна под фолио за около 35 – 40 мин на 180 градуса. Махаме фолиото и запичаме още 5 мин.
За маринованото цвекло почистваме предварително цвеклото от „мустачетата“ и стъбло под течаща вода. Покриваме в тенджера с вода и слагаме на котлона да ври докато омекне около 45 – 50 мин (в тенджера под налягане около 20 мин).
След като е готов, цвеклото се обелва и нарязва на кубчета, подрежда се в дълбок съд, за да го мариноваме. Поръсва се сол на вкус, едрозърнеста дижонска горчица 50 г, сок от изцедения лимон и хубав зехтин. Разбърква се добре и се оставя да се маринова в хладилник за 5 – 6часа.
Киноата изсипваме във вряща посолена вода, дърпаме от котлона веднага и оставяме под капак за 10 – 12 минути – докато набъбне. След това пресичаме процеса като измиваме със студена вода.
В красив съд за сервиране нареждаме листата от спанак, поръсваме с киноа, добавяме маринованото цвекло и печената тиква (нарязана на същите кубчета като цвеклото), поръсваме със зърната от нара и доовкусяваме със сол, зехтин и малиновото кули. За хрупкавост може да добавим печени орехови ядки или семена.
Очаквайте утре и коледната рецепта на Николай Веселинов.