Петък, 19 Апр 2024
    
Бургас Общество

Кулинарни умения показаха специални ученици

  19.01.2024 15:15  
Кулинарни умения показаха специални ученици

Благодарение на доброто сътрудничество между ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и Регионален център за подкрепа в приобщаващото образование /РЦПППО/ - Бургас, в кухня №1 при гимназията,  се проведе открит урок на тема: „Приготвяне на основни ястия с техника пържене.  Аламинути от вътрешно филе /бонфиле/“.

Занятието се осъществи под ръководството на инж. Илияна Илиева- учител по Кулинарни техники и технологии – учебна практика, със съдействието на ресурсните учители от РЦПППО - Бургас- Силвия Стамболиева и  Илина Транчева.

Гости на събитието бяха: Христина Димитрова - старши експерт по професионално образование към Регионалното управление по образование, г-жа Яница Куманова - старши експерт  приобщаващо образование към РУО Бургас, както и ръководствата на двете институции.

Учениците със специални образователни потребности Илиян Планинцов и Тедислав Богойчев от XI-ти клас в професионалната гимназия, като част от групата по учебна практика, приготвиха аламинута "Бифтек с яйце", а през това време учениците от обучаемата група направиха  филе „Вретено“, Турнедо „Росини“ и Медальони с гъби.

Присъстващите на урока имаха възможност да наблюдават последователността в технологичния процес на приготвяне. Добре сформираният екип,  работещ в  синхрон и  взаимодействие, доказа  резултатността от взаимното  подпомагане при ученици със СОП.  Под прякото наблюдение и насоки за реализация  от своя учител инж. Илиева учениците от групата и учениците със специални образователни потребности, които са част от нея бързо приготвиха, оформиха и сервираха своите готови аламинути от бонфиле. Специалните педагози: г- жа Стамболиева и г-ца Транчева бяха неотлъчно до своите "специални" ученици като им помагаха да се справят наравно със своите съученици с поставените им задачи.

Учениците презентираха кулинарните си умения  пред гостите и показаха умения и  познания за хранителните продукти, тяхното обработване при приготвяне на кулинарното изделие.

Присъстващите  бяха впечатлени от крайния резултат, заредиха се с приятни емоции и се убедиха, че само качественото взаимодействие и професионализъм между институциите може да доведе до резултати в приобщаващото образование.


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски алармира за голям скандал и обяви: Застрашена е националната ни сигурност
  19.01.2024 13:55      

Това каза в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, след като