Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Култура

Гого-момчето от Бургас, което никога не се раздели с морето

  06.08.2024 11:00  
Гого-момчето от Бургас, което никога не се раздели с морето

Спомняме си за Гого от „Тоника“, който днес щеше да навърши 75 години

 

Весела Горанова

Днес ако беше жив Георги Найденов- Гого от Тоника“ щеше да навърши 75 години.

Той  е роден в Бургас на 6 август 1949 г. Цялата му творческа биография е свързана с българската музика. Като част от вокалната група "Корали" създава музикалния символ на Бургас "Бургаски вечери". През 1971 г. заедно със съпругата си Ева, с Анастасия Бинчева и Хари Шерикян образуват вокалния квартет "Тоника". През 1975 г. е издаден първият албум на групата. През 1977 г. песента "Нека да е лято" печели втора награда на фестивала "Златния Орфей". Година по-късно с песента "Интимно" печелят първа награда на Младежкия конкурс за забавна песен. Следват множество други награди от международни и български фестивали. През пролетта на 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Краси и Вили Гюлмезови създават групата "Домино". Най-големият успех на групата е на фестивала в Сопот, Полша, през 1985 г. – II награда от конкурса "Кехлибареният славей". През септември 1994 г. съставите "Тоника", "Тоника СВ" и "Домино" се обединяват и създават общата формация "Фамилия Тоника". През 2008 година песента на "Фамилия Тоника" "Бургарски вечери" стана официалният химн на Бург, а година по-късно Георги Найденов бе обявен за почетен гражданин на Бургас.

Отива си от този свят на 10 януари 2014 година в къщата си в Айтос на 64 години.

.Гого се бореше дълги години с тежка болест. Поставената му първоначална диагноза беше ЛАС - летерална амиотрофична склероза, прогресивно автоимунно заболяване. По-късно се оказа, че айтозлията страда от лаймска болест. През цялото време неотлъчно до него бе съпругата му Ева. Именно Гого казваше, че когато всичко е истински искрено, то остава във времето и не отминава.

Намеренията му били за стане инженер-химик. Дори се захванал с реализирането им. Съдбата обаче го потупва по рамото и го праща там, където му е мястото. 22 септември 1971 година първокурсникът от Химико-технологичния институт, след прослушване и избран в състава на формацията, предвождана от Стефан Диомов „Тоника“. Една вечер той изпраща на гарата солистката на формацията, току що завършилата гимназия Ева, целува я на раздяла и тази целувка подпечатва завинаги любовта им.

До последния си дъх Георги Найденов-Гого си остана момчето от Бургас. Той никога не се раздели с морето и възпя красивите вечери на своя град така, че песента му се превърна в негов химн.

Песента „Бургаски вечери“ е дело на композитора Иван Коларов и пристанищния докер, влюбен в поезията Иван Ванев. Монката и училищната група „Корали“ в която е и Гого, я изпява за първи път. Но пълноценния й живот, триумфът й по целия свят, където има българи, се дължи на изпълнението на Георги Найденов. Публиката я боготвори. По нейно желание понякога той е пял няколко пъти на един концерт. Освен аплаузи е имало и сълзи.

Днес Ева казва, че винаги, когато е на сцената, чувства, че Гого е до нея. Той продължава да пее с останалите. Жив е, казва, не съм сигурна дали мъртвите не сме ние.

Георги Найденов е първият поканил прочутите италианци от групата „Рики и повери“ у нас. Те са заедно с фамилия „Тоника“ на 6 май 2005 година в зала 1 на НДК. Така се ражда едно добро приятелство. Между Бургас и Рим прелитат писма, ноти и добри пожелания. При второто идване на „Богатите е бедните“ в „Арена армеец“ Гого вече го няма. Но тези от сцената, в онази паметна вечер, често вдигат глава към небето, знаят, че той е там и ги гледа.

Жената, която тридесет и три години е с Гого и остава с него до последния му дъх споделя, че непрестанно го сънува. Говорят си както някога. Разказва му за последното си посещения в Бачковския манастир, където веднаж в годината са ходили заедно.

Ева никога няма да забрави и последната му заръка: Да не спира. Да продължава да пее. Затова се качва  на сцената само десет дни след смъртта му.

 

 

.