Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас

.Първата международна олимпиада по изкуствен интелект ще бъде открита с червен килим и духова музика

  07.08.2024 08:11  
.Първата международна олимпиада по изкуствен интелект ще бъде открита с червен килим и духова музика

Само броени дни остават до 10 август, когато над 300 участници и гости ще минат по червения килим под съпровода на Бургаския духов оркестър в 14.30 часа пред ДТ „Адриана Будевска“ за откриването на Първата международна олимпиада по изкуствен интелект – IOAI, чиито домакин между 9-15 август ще бъде Бургас.

За участие в олимпиадата в морския град ще пристигнат общо 44 отбора от 40 държави от 6 континента, два от които са български. Всеки IOAI отбор се състои от четирима ученици, които с подкрепата на един ръководител работят по темите на олимпиадата в седмиците преди състезанието, като за участието те се подготвят още от юни от реномирани учени в областта.

Церемонията по откриването ще започне със сценичен пърформанс, реализиран от elektrick.me и ще продължи със специалното участие на звездата на съвременната българска музикална сцена Мария Илиева. Веднага след това ще има кратко представяне на всички отбори, които ще участват в олимпиадата, както и на нейните основатели и членовете на журито на сцената. Откриващата церемония ще продължи с полагане на клетва от членовете на журито и от участниците в предстоящото състезание и ще завърши с български народни танци в изпълнение на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“.

В неделя, 11 август, от 10.00 до 18.00 часа в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ ще се състои първия състезателен ден, в който участниците ще премерят знания в научния етап с фокус върху машинното обучение, обработката на естествен език и компютърното зрение - най-широко застъпените теми в академичните среди и бизнеса. В тази част участниците ще се разглеждат сериозни изследователски казуси.

IOAI 2024 включва и конферентна част, която ще се проведе на 12 август /понеделник/ от 10.00 до 14.00 часа в Международния конгресен център, когато отборите и гостите на олимпиадата ще имат възможността да чуят вълнуващи лекции и да участват в практически сесии /уъркшопи/ по актуални теми от изкуствения интелект. Веднага след конференцията участниците ще могат да се разходят до плажа и да разгледат забележителностите на Бургас.

На следващия ден – 13 август, от 10.00 до 15.00 часа участниците ще се премерят умения в практическия кръг от олимпиадата, като ще имат възможност да работят с избрано от тях приложение за изкуствен интелект и ще имат за задача да създадат широко разбираем продукт – аудио, видео или изображение. След това учениците ще отпътуват за Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“, където ще се запознаят с рибарските традиции и обичаи.

На 14 август от 14.30 часа в Конгресния център ще се състои церемонията по награждаване на отборите и закриване на Международната олимпиада по изкуствен интелект.

В съставянето на задачите и журито участват водещи учени от световни университети. Част от тях са Университетът за изкуствен интелект Мохамед бин Зайед в Абу Даби, университетът в Копенхаген и Оксфорд, както и институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Основен партньор е Google, а домакин на събитието е бургаската Професионална природоматематическа гимназия „Акад. Н. Обрешков“.

Събитието се организира от фондация ЛЕРАИ, с подкрепата на Община Бургас, Министерството на образованието и науката и под патронажа на президента на Република България. Партньори и спонсори на олимпиадата са институции, неправителствени организации и компании от цял свят.