Сряда, 18 Сеп 2024
    
Бургас Култура

Поети и артисти споделят поезия и музика на Ченгенето

  05.09.2024 15:49  


Заражда се нова бургаска бохема


Силвия Шатърова

Бургаски поети, артисти и музиканти се събират заедно тази вечер за специален спектакъл „Споделени дълбини“. Яна Вълчева, Никола Парашкевов, Тони Минасян, Пепа Николова, Иван Гогов, Деан Вълев -Дишо и семейството Лорис и Самуел Мануелян  са имена, които са познати в публичните културни среди. Те ще ви пренесат в поетичен и музикален свят, подбора на поезията и музиката е техен и ще съпреживеете думите на Ваньо Вълчев, Динко Динков, Яна Вълчева, Иван Гогов, Самуел Мануелян. За красивата бургаска атмосфера ще допринесе музиката на талантливите Иван Гогов, Деан Вълев - Дишо, Самуел Мануелян и Неви Мирков.

Репетициите вече са направени, а какво споделиха часове преди началото на този спектакъл пред „Черноморски фар“ – откъде се раждат споделените дълбини и кои са те?

Името на събитието „Споделени дълбини“ е по молба на Яна Вълчева, но негов автор е Динко Динков.

„Подбрах и поканих всеки един от авторите, актьорите и музикантите първо по талант, защото са ме докоснали истински във времето с това, което правят, и второ по сърце, защото всеки един от тях е бил вдъхновяващо присъствие по пътя ми“, казва Яна.

Със спектакъла творците слагат началото на есента, която за нея е сезон за вглъбяване. Красива по един носталгичен начин, тя е носи моето усещане за поетично преживяване.

За нея морските душевни дълбини са в симбиоза. „Този музикално-поетичен спектакъл определя любовта с най-свободната дума – море. И всъщност се оказва, че това за нас, морските хора, е съвсем естествена метафора“, продължава Яна.

„Думите и музиката в спектакъла идват от дълбините на нашите души и се надяваме да намерят своето място в душите на хората дошли да споделим с тях това тайнство. Обединява ни това, че гледаме в една посока, че душевността ни е споделена и че сме олицетворение на отново зараждащата се Бохема в нашия град“, допълва Иван Гогов.

За Пепа Николова есента е време на начало, а тя предпочита душевните, а не морски дълбини.

„Ние сме хора с фина душевност, споделени и жадни да създаваме.... Да създаваме красивото, не сивото, да дарим искрица светлина, глътка любов и споделена емоция от дълбините на душите ни, на тези, които имат нужда да надникнат в нас“, казва за новия творчески формат Деян Вълев - Дишо.

Всички имаме специфична сетивност към красивото в този живот. Обединява ни изкуството във всичките му форми и това именно е идеята на спектакъла, които всъщност представлява Арт кафе. „Споделени дълбини“ – място, в което писатели, музиканти и актьори споделят един свят“, допълва актьорът Тони Минасян.

Тони Минасян и Пепа Николова по време на репетицията

 

За музиканта Самуел Мануелян есента е време за изкуство, тя предразполага към творчество и носи вдъхновение. За актьора Никола Парашкевов душевните дълбини край морето са по-точен изказ на онова, което ще се случи тази вечер.

Струва си да се разходите до Ченгене скеле с кола или корабче и да се отдадете на романтика край морето.

Спектакълът започва от 20.30 часа и е безплатен.

Специално за него можете да се насладите на разходка с кораб до КТК „Ченгене скеле“. Отплаването ще бъде от 19.00 ч. от Магазия 1, като е необходимо да направите резервация на телефон 0882 004 124.

Билетите за морската разходка са със стандартна цена за пътуване от 18 лв. Отплаването обратно ще бъде след финала на спектакъла около 22.30 ч.