Вторник, 17 Сеп 2024
    
Поморие

139 години от Деня на Съединението отбелязаха в Поморие

  06.09.2024 17:07  
139 години от Деня на Съединението отбелязаха в Поморие

 

Днес се навършват 139 години от Деня на Съединението. Общоградският ритуал в Поморие събра десетки жители и гости. Свещеноиконом Борис Георгиев от храм „Свето Рождество Богородично” отслужи благодарствен молебен, а талантливата млада дама Ния Стоянова от вокален ансамбъл „Фортисимо“  поздрави всички с въздействащи български песни.

Пред паметните плочи на участниците в борбата за Национално освобождение венци и цветя поднесоха заместник-кметът Янчо Илиев, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, директорът на дирекция “Хуманитарни дейности” Антон Лалев, общински съветници, общественици, жители и гости на Поморие.

Програмата по случай светлия празник продължава с Фолклорен фестивал на занаятите и пазар на изкуствата „Дюкянът“. Жителите и гостите на града ще се срещнат с автентични майстори от цялата страна – килимари, грънчари, кожар, ножар, ювелири, лютиери. Ще бъдат пресъздадени различни обичаи, ще бъдат изложени обредни питки, които нашите баби са месили по различните празници.

За най-малките ще има безплатни занаятчийски работилници в специално обособения етнографски кът – „Дюкянът“. Над 30 автори и занаятчии от цялата страна ще покажат своите изделия и умения. Подрастващите ще могат да се докоснат до магията на грънчарското колело, да видят различните видове станове, да правят кукерски маски с автентични кожи, да плетат на две куки и други.

От 19.00 часа на пл. „Св. св. Кирил и Методий” ще се състои концерт-спектакъл.