Сряда, 18 Сеп 2024
    
Общество

Извънредно! Прокуратурата подхваща Доган, примката се затяга

  08.09.2024 17:47  
Извънредно! Прокуратурата подхваща Доган, примката се затяга

 

Очаква се повдигане на обвинение заради аферата с Вълка

Примката около Ахмед Доган се затяга. Държавното обвинение подхваща Сокола. Очаква се идната седмица прокуратурата да повдигне обвинение на почетния председател на ДПС, съобщи Narod.bg.

Според медията най-вероятно става дума за съдебното разследване срещу Румен Гайтански – Вълка. Ахмед Доган, който скоростно напусна сараите си и по последна информация се укрива в Русия, е получил 29 млн. от Вълка, както и яхти, и скъпи автомобили.

Както „Стандарт” писа, полицията успя да открие една от колите на стойност близо 1 млн. евро, която се намирала край бившия вече летен сарай в „Росенец”. Властите откриха и лодка, свързана с разследването на Вълка.

Според информация на Narod.bg прокуратурата обаче за сега няма да иска ареста на Доган, а ще се действа по-меко.

Вероятно на Сокола ще бъде повдигнато обвинение и евентуално ще бъде пуснат с мярка „парична гаранция“ или „домашен арест“.

Деребеите разкриха миналия месец, че този път Доган бил решилл да става депутат. Имал намерение да е водач на две листи – в Кърджали и в Благоевград. Мнозина се чудеха как Доган ще ходи всеки ден на работа в НС, ако влезе в парламента. Сега става ясно, че намерението му е да се скрие от разследване зад депутатския имунитет.

Припомняме, че Вълка е обвинен като подбудител за длъжностното присвояване на 150 млн. лв. кредит от ББР на „Роудуей Кънстракшън“, който е без обезпечение, не е обслужван и е отписан като несъбираем. Обезпечението по него е фалшиво, а накрая парите стигат до Доган.

Гайтански и Ахмед Доган са били изключително близки през 2019 г., когато са усвоени 150-те милиона. Дотогава те са даже съдружници в компанията „Уотър Витал“. Продават фирмата по времето, когато се очаква парите от ББР да потекат към тях. След това отношенията им не са толкова близки, затова има голяма вероятност по време на разпитите Гайтански да се обяви за жертва и да разкаже за ролята на Доган в аферата, пише още Narod.bg.

Пътят на част от милионите се знае – 29 млн. отиват за погасяване на кредит на ТЕЦ „Варна“ към банката на Фуат Гювен. Други 46 млн. Румен Вълка тегли като дивидент, но с тях са купувани луксозни автомобили. Две от тях са „Мерцедес Майбах“ и се ползват от Доган.

Гайтански купува и скъпи яхти, които също се ползват от почетния председател на ДПС.

Мистерия остава как и защо Румен Вълка е обслужил финансовите интереси на Доган с пари от държавата, които е трябвало да върне, но не го е направил. Дългът на ТЕЦ „Варна“ например е погасен от фирмата „Кристална вода“ на Ася Христова, която е съпруга на Гайтански. Това се случва след отпускането на огромния кредит. По същото време са и покупките на луксозни коли и яхти с дивидента на Вълка.