Вторник, 17 Сеп 2024
    
Бизнес Бургас

Община Бургас: 2050 първолаци влизат в напълно обновени класни стаи

  13.09.2024 15:28  
Община Бургас: 2050 първолаци влизат в напълно обновени класни стаи

 

В областта. В 60 училища са извършени основни ремонти

 

Дона МИТЕВА

На 16 септември всички училища в област Бургас ще открият новата учебна година. 

Близо 24 800 са общо учениците в община Бургас, които ще чуят първия звънец в първия учебен ден. Най-развълнувани са първокласниците, които за първи път ще прекрачат прага на родното училище. Техният брой е 2050. Те ще влязат в напълно обновени класни стаи, като част от бургаската програма „Първокласно начало“.

Броят на учениците в общината е завишен, сравнено с предходни години, когато са били 24 200 – 24 300, сочи статистиката. Една от причините е завръщането и трайно установяване на бургазлии, които са живели в чужбина. Има и такива, които са предпочели нашия град и са се преместили да живеят тук от други градове на страната.

 

В 60 училища

 

в областта бяха извършени основни ремонти, включително изграждането на спортни площадки и обновяване на сградния фонд по Националната програма на Министерството на образованието и науката.

В четири учебни заведения – две в община Бургас и по едно в Малко Търново и Несебър – ремонтните дейности ще продължат малко след 16 септември, но това няма да възпрепятства откриването на учебната година и нормалния учебен процес, уверява Петя Петрова, началник на Регионалното управление на образованието.

 

Започва изграждането на нов корпус

 

 на ДГ „Ален мак“ в кв. „Сарафово“. Там ще отвори врати и нов корпус на ОУ „Христо Ботев“, за да поеме големия брой децата в квартала.

„В ОУ „Антон Страшимиров“ също ще посрещнат учениците си след извършен основен ремонт на сградата, въведени мерки за енергийна ефективност и STEM кабинет, както и в ОУ „Георги Бенковски“, където също се направи освен ремонт в класните стаи и нов STEM кабинет, вече имат асансьор, достъпна среда за хора с увреждания и обновен училищен двор.

Продължават строителните дейности в ДГ „Вълшебство“ и в новия корпус на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, а преди дни започна друг дългоочакван ремонт – на Спортното училище „Юрий Гагарин“. Тече строителството и на друг знаков за цялата Бургаска област обект – Центъра за върхови постижения с прилежащо общежитие към иновативната ПГКПИ.

Имаме готовност за строителство на новото училище в кв. „Крайморие“, което ще бъде филиал на ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“, и на проект за изграждане на нов корпус на ОУ „Васил Априлов“, написа в социалната мрежа кметът на Бургас Димитър Николов.

Във всички 52 училища на територията на община Бургас предстои изграждането на STEM кабинети по Националния план за възстановяване и устойчивост. Продължава програмата за обновяването на училищните дворове.

 

Въпреки предизвикателствата, свързани с демографските и икономически фактори,

 

от предвидените 157 паралелки в областта, успешно е реализиран приемът след седми клас в гимназиите в 153. Закрити са четири паралелки, като две от тях са на територията на община Бургас, а по една в общините Айтос и Царево, сочат дните от РУО.

Безплатните учебници вече се раздават в училищата, но

 

харчовете на родителите по подготовката на децата

 

за новата учебна година се са увеличили видимо.

Помагалата например за първи клас тръгват от два-три лева и стигат до тридесет и няколко. Въпрос на избор от страна на учителя, кое ще посочи на родителите да купят.

Раниците, в зависимост от пола и предпочитанията, могат да струват скромните 50 лева, а таванът да е някъде докъм 300 и нагоре.

Несесерите, като са заредени с необходимите пособия, и те могат да опрат до петдесетачката.

Комплекти от три тетрадки с 40 листа се намират за 4,50 лева в големите вериги, а пет тетрадки с 60 листа – за същата цена.

Логично, най-сериозни са харчовете за първолаците. Родителски изчисления сочат, че те, свити, могат да се съберат 500 лева.

Родителските срещи, провеждани седмица преди първия звънец, водят до допълнителни разходи за семействата. Даже в социалните медии се появи виц, че по-добре е семейството да отиде на почивка в Дубай, отколкото да подготви двете си деца за училище. Разбира се, това е преувеличено. Родители споделят, че пазаруват внимателно, като изчакват указанията на учителите и ги спазват стриктно. Често прибягват и до промоциите, които големите вериги магазини правят през септември.