Петък, 27 Сеп 2024
    
Несебър

Несебър отбеляза празнично Деня на независимостта

  22.09.2024 15:06  
Несебър отбеляза празнично Деня на независимостта

Днес Несебър отбеляза тържествено 22 септември - Деня на Независимостта на България. Тържественото честване на площад „Жулиета Шишманова“ започна с ритуал по издигане на националния трибагреник под звуците на химна. В празничната програма, посветена на едно от най-значимите събития в най-новата ни история, участие взеха възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър, които с вдъхновените си изпълнения зарадваха жителите и гостите на града. Специален поздрав към присъстващите отправи и дамска формация „Лира“ от Нови пазар.

Кметът на Община Несебър  Николай Димитров в словото си подчерта, че  Денят на Независимостта  е  решително, обединително и смело дело, триумф на една справедлива и жадувана    българска кауза. „Както българският народ бе единен и сплотен около идеала за Независимостта, така и ние – жителите на община Несебър, трябва да бъдем сплотени, и с амбиция и увереност, да работим заедно за развитието на нашата общност.“, заяви градоначалникът.

22-ри септември е знаменателна дата в нашата история. Тя е символ на единството и вярата в собствените ни сили за по-доброто бъдеще на България. Обявяването на Независимостта в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ в старопрестолния Царевец настъпва 30 години след Освобождението  - идеал и кауза, която проправя път към силна, свободна и независима България. Този държавнически акт е естествена кулминация на исторически процеси, вдъхнали сили и увереност на българите да се противопоставят на Великите сили, за да поемат свой собствен път на развитие.