Петък, 27 Сеп 2024
    
Бургас

Листата на БСП – Обединена левица в момента е шах и мат

  20.09.2024 14:21  
Листата на БСП – Обединена левица в момента е шах и мат

 

Дона МИТЕВА

Вътрешното подреждане на листата за изборите през октомври в БСП имаше за краен срок предната събота и той бе спазен. Но краен резултат няма, коментира областният председател на левицата Тодор Байчев.

„Все пак листата подлежи на одобряване от Националния съвет. Аз очаквам, че ще има и размествания, тъй като ние сме подредили някаква листа, но коалиционните партньори и местата им ще бъдат определени от Националния съвет. Така че, тя сто процента ще бъде трансформирана. Ама в челото или в средата, и аз не смея да прогнозирам какво ще бъде“, коментира той, обобщавайки, че няма как да се каже предварително.

Що се касае до това дали инж. Петър Кънев ще бъде водач в Бургаски многомандатен избирателен район, Байчев коментира: „Водачите на листи ще се определят от Националния съвет по предложение на Изпълнителното бюро. Стремим се да има колективно вземане на решения, а не еднолично. Ако трябва да бъда откровен – не са ми потвърдили кой ще бъде водач“.

Провокиран за това дали той ще запази второто си място и дали има шанс да поведе листата за 51-вото Народно събрание, Байчев разигра следните варианти: „Второто място ще го запазя, ако водачът бъде безпартиен или коалиционен партньор. Ако бъде партиен, е възможно коалиционният партньор да бъде втори. Самият аз не вярвам да оглавя листата. При положение че толкова лидери има сред коалиционните партньори, пък и на място при нас, едва ли ще оставят аз да водя листата“.

Предложенията, които от БСП подредиха, са: Тодор Байчев, Явор Костов – общински съветник от Бургас, Даниела Алакушева – Айтос, Живко Костов – Поморие и Илия Илчев – Несебър.

Като се има предвид, че Байчев е от Карнобат, на практика на този етап излиза, че предложението на столетницата от Бургас е общинският съветник Явор Костов, който не е член на партията.

Да припомним, че преди да стартира кариерата му на общински съветник от квотата на БСП, той бе сътрудник младежки политики на сегашния зам.-кмет по култура Диана Саватева, докато тя бе народен представител от ГЕРБ. Сега е един от четиримата съветници от листата на БСП.

По думите на Байчев останалите трима съветници са отказали да попълнят документи за съгласие за участие изборите. „Номинирните трябва да попълнят декларация за съгласие, а те не са. Включително и Николай Тишев е отказал“, обясни областният председател.

При предходно редене на листи Тишев, който е бивш народен представител от столетницата и много уважаван от съпартийците си, бе изваден лично от вече бившата лидерка Корнелия Нинова от бургаската листа.