Петък, 27 Сеп 2024
    
Бургас

Първият звънец удари за 13 новоназначени училищни директори. Вижте кои са те

  23.09.2024 11:23  

Тържество за откриване на учебната година в ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“

 

 

Дона МИТЕВА

Първият учебен ден ще остане паметен не само за първокласниците, а и за една част от директорите на училищата в община Бургас, които се явиха на конкурс. Докато едни екипи се радват на обновени сгради и класни стаи, други се оглеждат как ще потръгне работата с новия директор. Прави впечатление, че по-голяма част от новите шефове са били временно изпълняващи длъжността.

Приключва вторият етап от конкурсите за директори, след дългата сага по оспорване на процедурата. Въпросът е решен и много училища започват нормално учебната година с назначени директори. Това  води до по-голямо спокойствие в колективите, защото отпада проблемът с временното изпълнение на функциите, а и директорите вече могат да подходят с по-голяма тежест и авторитет към решаване на проблемите. И на практика да започнат да  реализират концепциите си, които представиха по време на събеседването.

„Назначаването на директорите ще допринесе за създаването на спокойна и ефективна работна среда в училищните колективи“, категорична е и Петя Петрова, началник на РУО – Бургас.

Преди да бие първият звънец в понеделник, всички събеседвания с кандидатите за директори на училища в община Бургас бяха приключили. Тази седмица продължи конкурсната програма с кандидатите от останалата част на областта.

Бившата директорка на Профилирана гимназия за романски езици „Георги Стойков Раковски“ Радостина Георгиева (вляво) поздравява новата директорка Росица Пенчева

 

Така първия звънец посрещнаха с особено вълнение не само първокласниците, но и една част от директорите, които подписаха договорите си със своя работодател.

Основно училище „Петко Рачев Славейков“ се оглави от Стефка Жечева, която преди години бе зам.-директор на Морското училище. Това не е първото ѝ кандидатстване за директорски пост.

В ОУ „Любен Каравелов“ начело застава Ивайло Бинев, бивш зам.-директор и временно изпълняващ длъжността.

Мара Георгиева, бившата директорка на Основно училище „Пейо Крачолов Яворов“ предава щафетата на Светлана Костадинова, която е една от най-добре представилите се по време на конкурса и е кандидатствала за още две училища. Дамата е била поставена пред дилемата да избира между „П. К. Яворов“ и Славейковото училище. Тя идва от ОУ „Братя Миладинови“.

Диана Ковачева се утвърди като директор на ОУ „Братя Миладинови“ чрез конкурса. Миналата учебна година тя бе въведена лично от шефката на Регионалното управление на образованието Петя Петрова като временно изпълняваща длъжността, след напускането на Снежа Любомирова, предизвикано от интриги и скандали в колектива, където бяха намесени дори учениците и техните родители. Ковачева има 14-годишен управленски опит като директор на Обединеното училище в кв. „Горно Езерово“.

На Основно училище „Христо Ботев“ в квартал „Победа“ директор стана Магдалена Япаджиева, която преди време работеше в общинската администрация, но бе и временно изпълняваща длъжността.

В ОУ „Иван Вазов“ кв. Банево в директорското кресло сяда Гергана Терзиева, която и преди това изпълняваше функциите. Тя също е от кандидатите, за които се говори, че са успели да впечатлят комисията с отличната визия, представена в концепцията.

Основно училище „Александър Георгиев-Коджакафалията“ ще продължи да се управлява от Людмила Боянова, която бе временно изпълняваща след като директорът Михаил Ненов стана зам.-кмет.

В Средно училище „Йордан Йовков“ Калина Пенева, която бе бивш зам.- директор и вр.и.д. затвърди позициите си. В съседното училище – СУ „Добри Чинтулов“ директор вече е Руска Иванова, която преди това бе временно изпълняваща длъжността, за малко и главен учител.

Средно училище „Константин Петканов“ – Ивайло Марков, който и преди това изпълняваше длъжността на директор, е издържал конкурса за мястото.

В Профилирана гимназия за романски езици „Георги Стойков Раковски“ първия випуск като директор посрещна Росица Пенчева. Тя бе старши учител по испански и е считана за корифей в своята област от ученици и колеги. Участвала е в писането на учебната програма по испански.

Директорката на ОУ „Добри Чинтулов“ – Руска Иванова, е бивша ученичка и учителка в това училище

 

Професионална гимназия по химични технологии „Акад. Н. Д. Зелинский“ – инж. Маргарита Видева.

В Професионалната техническа гимназия своя пост затвърди Радка Костадинова.

За Бургаска област броят на школата, за които се кандидатстваше, бе 32, 13 от които в областния център.

Конкурсът се провежда в две части: писмен изпит, който се състои в решаване на тест и събеседване.

Съгласно правилата в първия етап кандидатите решаваха тест, генериран в МОН в деня на изпита. Той бе единен за цялата страна и съдържаше 50 въпроса. За всеки от тях има три варианта за отговори, от които само един е верен и носи една точка.

Според една част от явилите се, тестът е така направен, че на въпросите, свързани с казуси, може да се посочи повече от един верен отговор, а условието е той да е само един, като този отговор не може да бъде коригиран. А конкретните въпроси, свързани с нормативната база са много малко. Тази констатация я правят не само кандидати, които не са издържали теста, а и хора, преминали прага от минималния брой 30 точки, от възможните 50 максимални. На този етап отпаднаха 12 кандидати за директори.