Петък, 27 Сеп 2024
    
Бизнес Бургас

Заради сушата - по-малко, но качествени грозде и вина

  23.09.2024 17:25  
Заради сушата - по-малко, но качествени грозде и вина

 

Дона МИТЕВА

За последните 26 години откакто се занимава с лозарство Селим Иса не помни толкова рано да е започвал гроздоберът.

„Повече от две седмици по-рано тръгна гроздоберът тази година. Вместо на 5 септември започнахме да берем още на 20 август. Даже и по-рано започнаха от винзавода да берат един сорт „Перла“ много по-рано.

Лозята много нестандартно, несвойствено се развиха. Няма и грозде тази година, добивите са много ниски. 40 - 50% надолу в сравнение  с предходни години“, казва Иса, който е представител на Националното сдружение на лозарите в България и допълва, че  поне захарността е висока. При белите сортове 22 - 24 градуса.

В неговите лозя са приключили преди две седмица брането на бялото грозде и са започнали с червените сортове като „Каберне Совиньон“, „Памид“. И при тях захарността  е висока.

 

„Всички бели сортове узряха едновременно

 

 и това стана проблем на гроздопроизводителите, защото работната ръка няма как да я пръснат на всичките си масиви“, добави Антон Полукчиев, председател на регионалната лозаро-винарска камара „Бургаска Южночерноморска“. Той потвърждава, че добивите са по-ниски от миналогодишните, но пък от гледна точка на производителите на вино казва: „Гроздето е качествено, с добре натрупани захари. Нямаше болести по лозята, тъй като времето беше сухо. Очакваме добри български вина да се произведат“.

Основно  гроздето от стопаните на по-големи масиви с лозя го дават на винзаводите. Имат сключени договори.

Така наречените „бусаджии“ вземат от малките собственици на лозя. А по думите на Иса

 

народът още не се е ориентирал, че върви интензивен гроздобер

 

„Народът още не е започнал да пита усилено за грозде, а ние след някой и друг ден ще приключим с брането. Хората не са свикнали толкова рано да търси грозде, за да си направи домашно вино и ракия. Първите, които се усетят, ще успеят да си купят грозде, но последните ще останат без суровина за вино и ракия“, изказва опасенията си лозарят.

Цените се движат от 0.90 до 1.50 за белите грозда, в зависимост от количествата. При червените - 1.00 лв. – 1.20 лв. се очаква да е цената. Отбелязва се леко завишение спрямо миналата година, но при оскъдната реколта няма да се покрият харчовете. 

„Виждайки какво става, съм решил

 

да изкореня още 30 декара лозя каберне и още един сорт.

 

И това не го правя само аз. Повечето от лозарите свиват декарите, които обработват. Аз може и да възстановя една част от изкоренените лозя, но винаги ще са в минус. Няма да е това, което беше преди години. Не си струва: дал Кольо един лев, взел Кольо пак един лев. Какъв е смисълът? Как да има печалба, когато разходите са 800 - 900 лева на декар“, казва Иса и подчертава, че като регистриран по всички правила производител си плаща към държавата, банките, работниците, общината и за него като производител не остава нищо, даже в някои случаи е на минус.

 

А новата наредба за превоз на определени стоки,

 

където всеки камион, натоварен с грозде, минава през кантара и му се издават превозните документи и се сдобива  кода от НАП , за да може да пътува, ги затруднява. „При нас не може да има отклонение не един тон, една чепка грозде, защото се засича при излизане от масива и при влизане във винзавода. Всичко се отчита и се плащат данъците. Докато гледам дребните собственици на лозя с 5 - 10 - 20 декара продават на бусовете и нищо не плащат. Ние и преди плащахме, и сега пак плащаме. Само административно ни усложниха нещата.

Бусаджиите и преди не плащаха, и сега продължават да продават на черно. Ние сме от легитимни още по-легитимни, а те – от сивата икономика, още по на тъмно. Какъв бе смисълът“, пита се лозарят, казвайки, че поне по половин час стои камионът на кантара, освен това имат човек, ангажиран да стои на компютър. И пак са благодарни, че при тях има кантар, защото има техни колеги, за които и това е проблем.

 

Лозари и винопроизводители от Поморие протестираха с блокада на възлов пътен участък в края на юли срещу фискалната наредба, която ги принуждава предварително да декларират гроздето

 

Полукчиев също потвърди, че въпросната Наредба затруднява гроздопроизводителите. И припомни, че лозарите от Поморие стачкуваха преди старта на кампанията и искаха отмяна.

„Поморийци уж бяха подкрепени и от другите гроздопроизводители в страната, но така и не можа да се постигне ефект за по-голям отзвук в обществото. Тази Наредба наистина е допълнително натоварване за лозарите. Направо се учудвам защо се приемат наредби, които наистина затрудняват хората, които са лоялни. Имаше си система за проследяване на транспорта, декларира се какво се кара, имаше придружителни документи“, обобщава Полукчиев.

Селим Иса от своя страна прави извода, че за лозарството ефектът от наредбата е нулев: „Ако идеята е била да се спират бусовете от Румъния, или прекупвачите, то те се изхитриха и товарят возила под три тона и половинт и никой не ги закача.

Освен това румънските грозда са по-евтини, защото тяхната държава подпомага производителите. Вече има винопроизводители, които се хвалят, че вземат от румънците по-евтино грозде. Примерно миналата година мускатът при нас беше 1.00 лев – 1.30, а от Румъния го вземаха на 0.73 лв. и задоволяваха варненския и добричкия пазар. Румънецът прави пачки, а ние подсмърчаме и берем ядове“.

Към това Полукчиев добавя, че 

 

страната ни става неконкурентоспособна

 

 и в този отрасъл. „Допълнителните утежнявания на нашите лозари: веднъж имат проблем с работната ръка, който все повече се задълбочава, втори път ги натоварват с допълнителни административни тежести – ги кара да се огъват и да намалят масивите. Защото дейността им не се субсидира, нито от Европа, нито държавна политика има, която да ги подпомага. И после се иска да имаме винарски облик, да стоим на световната карта като винопроизводители.

 

Няма как да се постигат резултати, ако не се почне от лозето“,

 

 коментира той.

Председателят на РВЛК признава, че много от винопроизводителите са проучвали да вземат грозде от Румъния. „Румънците подбиват пазара на българските гроздопроизводители“.

По негови думи определено е имало голям интерес от страна на винопроизводители към румънско грозде, макар към този момент да не е наясно има ли вече реализиран внос и колко е той.

„Ще продължаваме да изискваме отношение от страна на държавата“, категоричен е Полукчиев, за да се избягва внос на много по-евтино грозде от чужбина. Стига да има стабилно правителство с ясна и последователна политика в областта на земеделието като цяло и в частност към лозарството и винопроизводството.