Петък, 27 Сеп 2024
    
Бургас

Етажен паркинг във „Възраждане“ ще има, на „Краснодар“ – засега не (ВИДЕО)

  25.09.2024 11:22  
Етажен паркинг във „Възраждане“ ще има, на „Краснодар“ – засега не (ВИДЕО)

Георги РУСИНОВ

 

Етажен паркинг в бургаския комплекс „Възраждане“ ще има. Това реши на сесията си Общински съвет – Бургас като прие докладна, с която ще се извършат промени в ПУП-овете на общински терени. Темата, разбира се, предизвика голям интерес. Преди началото на заседанието дори пред сградата на НХК се събраха недоволни граждани, които бяха против изграждането на етажен паркинг при пазар „Краснодар“.

Кметът Димитър Николов говори дълго в зала и припомни всички опити за изграждане на такова съоръжение досега. По думите му, сега е моментът това да се случи, защото след време ще е още по-скъпо. Николов бе убеден, и че в бъдеще автомобили с двигатели с вътрешно горене няма да останат, т.е. вредните емисии и шумът няма да са проблем.

Най-вече градоначалникът увери всички граждани, които имат притеснения относно „Краснодар“, че в момента изобщо не се обмисля изграждане на паркинг там, макар и тази позиция да е събрала най-голяма подкрепа от хората в проведената от администрацията анкета. Николов обясни, че по-скоро се търсят варианти за изграждане на паркинги върху общински терени, отредени за жилищно строителство.

„Ако там изградим социални жилища, то ще дойдат още хора, с още автомобили и проблемът с паркирането във „Възраждане“ ще се задълбочи“, каза той.

Евелина Михалева припомни, че идеята за паркинг е още отпреди 6 години и че все нещо не се получава, защото хората не искат. Тя призова за по-модерно мислене и най-накрая Бургас, по примера на други градове, да започне да изгражда етажни паркинги.

Архитект Делян Георгиев посочи, че според него такова съоръжение изобщо няма да реши проблема с липсата на паркоместа в комплекса, който има необходимост от около 4000 места.

„Ако направим по-бързо ремонтите във „Възраждане“, ще имаме достатъчно паркоместа. Ето на предната сесия осигурихме бъдещи 150 места на булевард „Мария Луиза“, без да изграждаме паркинги“, каза той, но му бе отговорено, че там все още не е сигурно, тъй като терените са държавни и собственост на НКЖИ.

Директорът на дирекция „Управление на общински имоти“ Живко Димитров и общинският съветник Владимир Павлов насочиха вниманието към изказването на арх. Георгиев и обявиха, че от трибуната се говорят глупости.

„На мен ми се струва, че искате да наложите Съюза на архитектите да дава становище за всяка докладна“, каза Павлов.

Иван Иванов посочи, че е крайно време да се даде „зелена светлина“ за изграждането на етажни паркинги.

„Винаги ще има граждани, които няма да са доволни с шум, вредни емисии и т.н. Но когато обикаляш 15 минути да търсиш къде да паркираш не се ли увеличават пак?“, попита той.

След продължилите дебати по темата, докладната бе приета.