Петък, 27 Сеп 2024
    

АЕГ „Гео Милев“- Бургас гради „Умен покрив за бъдеще“

  25.09.2024 14:52  
АЕГ „Гео Милев“- Бургас гради „Умен покрив за бъдеще“

 

Събират се средства с благотворителен концерт

Учители и ученици, обединени от каузата за умен покрив, избраха 26 септември, за да организират благотворителен концерт, средствата от който да подпомогнат реализацията на проекта „Умен покрив за бъдеще“. Благотворителният концерт ще се проведе в двора на АЕГ „Гео Милев“ от 18 ч. утре, 26 септември, а различни събития през целия ден ще отбележат Деня на европейските езици и Европейския ден на спорта.

Още със самото си представяне, идеята за „Умен покрив за бъдеще“ успя да събере много съмишленици, а областният управител на Бургас- проф. Мария Нейкова стана негово лице.

АЕГ „Гео Милев“ продължава да впечатлява с иновативните си подходи към образованието и устойчивото развитие. С началото на новата учебна година  стартира  проект за изграждане на фотоволтаична централа с пермакултурна градина на част от покрива на училището.

Високите температури в класните стаи в топлите месеци от учебната година са проблем, пред който са изправени всички училища.  За да се подобри учебната среда и да се осигури комфорт на учениците, в училището ще бъдат монтирани климатици във всички класни стаи. Въпреки това, увеличената консумация на електроенергия изисква по-устойчиво решение. Така се ражда идеята за „Умен покрив за бъдеще“.

Изграждането на фотоволтаична централа на част от покрива на училището е инициатива, в съответствие с европейските и световни стратегии за намаляване на въглеродния отпечатък.

Ръководство на гимназията не спира дотук – то си поставя за цел да създаде пилотен проект за България, като изгради пермакултурна градина под фотоволтаиците. В тази градина ще има по една повдигната леха за всяка паралелка, което ще предостави на учениците практически опит и възможност да учат за устойчиво земеделие и опазване на околната среда.

Пермакултурните градини са все по-разпространени в страни като Япония и имат редица ползи – от намаляване на температурата на покривната повърхност до осигуряване на свежи продукти и обогатяване на културата на младите хора. Лехите се изграждат с многопластова структура, която насърчава естествения процес на разлагане и поддържане на почвеното плодородие, а същевременно улесняват достъпа до растенията.