Петък, 27 Сеп 2024
    
Бургас

Бургас става първата община с бързи зарядни станции за електромобили

  26.09.2024 10:42  
Бургас става първата община с бързи зарядни станции за електромобили

Георги РУСИНОВ

 

Бургас ще стане първата община в България, в която ще бъдат изградени бързи зарядни станции за електрически автомобили, способни да зареждат поне четири автомобила едновременно за броени минути. Това стана възможно след като Община Бургас прие предложението на „ЕСО Чардж“ ЕАД за изграждане на площадкови линейни обекти – публично достъпни зарядни точки за електрически превозни средства, разположени на ключови места в града.

Проектът беше одобрен от общинските съветници, като част от поредния пилотен зелен проект, предложен от кмета Димитър Николов. Промените в Закона за енергетиката, които позволяват изграждането на такива зарядни станции в близост до подстанции, улесниха реализирането на идеята. Енергийният системен оператор (ЕСО), който притежава всички подстанции на територията на страната, ще обособи паркоместа около тези обекти за инсталиране на бързозарядни станции. Към момента ЕСО не притежава улиците, паркоместата или зарядните площи около подстанциите.

Първият избран терен за такава зарядна станция е до подстанция на улица „Ст. Стамболов“, ключово транзитно трасе между София, Бургас, Созопол, Несебър и Северното Черноморие. Според преценката на общинската администрация, тези станции ще привлекат шофьори на електромобили, тъй като ще позволят зареждане 4-5 пъти по-бързо от стандартните зарядни устройства.

Паркингът, разположен зад магазин „Технополис“, ще бъде допълнен с нови зелени паркоместа на тревна фуга, за да не се редуцира наличието на паркоместа за местните жители. ЕСО ще изгради инфраструктурата за тези бързи зарядни станции, като инициативата е съвместна между държавата и Община Бургас, без участие на частни интереси.

„Енергийният системен оператор ще плаща на общината и наем за тези паркоместа. Това може да се мултиплицира като успешна инициатива и до други подстанции на територията на града да се изградят още бързи зарядни станции. Община Бургас ще ползва отстъпки при зареждане на автомобили, собственост на свои структури – например колите на Социалния патронаж, тези за обслужване на хората с увреждания и други“, обясни кметът Димитър Николов.

Тази инициатива има потенциал да бъде разширена до още подстанции в града, като същевременно предоставя бързо и ефективно зареждане за потребителите на електромобили, както и ползи за общинските служби.