Петък, 27 Сеп 2024
    
ИЗБОРИ 2024

„Тренд“: 7 партии влизат в следващия парламент

  27.09.2024 17:15  
 „Тренд“: 7 партии влизат в следващия парламент

Седем сигурни формации в следващото Народно събрание. Две партии имат шанс да преминат бариерата. 2 милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Това сочат данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на нагласите на българите на старта на предизборната кампания. Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 септември 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+. 

Социологът от „Тренд“ Евелина Славкова коментира в студиото на „Здравей, България“, че е интересно да бъдат анализирани данните в началото на предизборната кампания, защото най-вероятно ще претърпят промени.

Очакваната избирателна активност, според данните от проучването, е между 2 милиона и 2 милиона и 200 000 души, които биха упражнили правото си на глас. „Най-важното е, че 38% от българите посочват, че ще отидат да гласуват, което показва много ниска избирателна активност, това са около 2 млн. и 200 хиляди души – по-малко от миналата година“, каза Славкова.

Според данните ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи. Битката за второто място остава с неясен край. „Възраждане“ отбелязва лек ръст спрямо последните парламентарни избори през юни и се подрежда на втора позиция с 15.6%. Плътно след тях е „Продължаваме Промяната - Демократична България“ с 15.1%. Коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ се ползва с подкрепата на 8.5% от гласуващите. С изравнени позиции са „БСП - Обединена левица“ (6.9%) и „Има такъв народ“ (6.9%). Формацията около Делян Пеевски „Движение за права и свободи – Ново начало“ се ползва с подкрепата на 5.8% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

Възраждане“ имат шанс на тези избори да бъдат втора политическа сила и това се дължи на много лошата кондиция, в която се намират „Продължаваме Промяната - Демократична България“ към този момент“, подчерта социологът.

„Трябва да имаме предвид, че при ДПС традиционно има по-развити клиентелски мрежи, които не сме сигурни в каква посока ще бъдат активизирани. Дали в посока на „Движение за права и свободи – Ново начало“, или „Алианс за права и свободи“, каза Евелина Славкова.

По думите на социолога чисто математически ще бъде трудно да има кабинет след изборите без ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. „Освен тях, преди ако бяха необходими две партии да бъде съставено стабилно мнозинство, през юни трябваха три, а сега отиваме на четири“, отбеляза тя.

Партията на Радостин Василев МЕЧ (3,5%) и „Величие” (3,4%) остават под парламентарната бариера, но с шансове за парламентарно представителство. Делът на респондентите, посочили, че ще гласуват с опцията „не подкрепям никого“ е 3,9%, но този процент се разпределя между всички формации.

През септември не се наблюдава съществена динамика в оценката за работата на основните институции в страната. Парламентът продължава да се ползва с ниска подкрепа, като само 12% от всички интервюирани изразяват положителна оценка за работата му, докато 80% дават отрицателна оценка.

Вторият кабинет на Димитър Главчев се ползва с 19% подкрепа, а 70% изразяват отрицателно мнение. Регистрираме 38% положителна оценка за работата на президента, докато отрицателната е 49%.

 

В проучването бяха тествани две твърдения относно евентуалните компромиси след изборите. Твърдението „след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство“ събира подкрепата на 2/3 от пълнолетните българи, докато 19% са на мнение, че „ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори“.