Събота, 28 Сеп 2024
    
Бургас Общество

Столетник присъства на концерта, посветен на мира

  28.09.2024 12:27  
Столетник  присъства на концерта, посветен на мира

 

Димитър Николов на колене пред юбиляря, поднесе своите поздравления

Дона МИТЕВА

По изключително вълнуващ начин бургазлията Андон Андонов отпразнува своето столетие.  Ветеранът от Втората световна война бе поканен да бъде част от отбелязването на Световния ден на мира в Бургас.

Юбилярят бе поздравен от Димитър Николов, което още повече развълнува  столетника. Той коленичи пред Андонов и сърдечно го поздрави, а след като му поднесе подаръка коментира: „Столетие празнува един достоен бургазлия - Андон Андонов, полковник от резерва, ветеран от Втората световна война, който е воювал в състава на 24-ти пехотен Черноморски полк.

Пожелах му здраве и да се радва още дълго време на близките си и всичко хубаво в живота!“

Също толкова развълнувани бяха съпругата и роднините на рожденика от оказаното внимание от страна на местната власт. За тях този ден ще остане в паметта им и запечатан от множеството снимки, които направиха.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов е издал заповед също за награждаване на столетника. Андон Андонов получи официалния плакет на  Министерството на отбраната. Поздравления имаше от Централния съвет на Съюза на ветераните от войните, от Регионалния съюз на ветераните от войните в Бургас, от  Инициативен комитет „Памет“, от Военно окръжие и др. Контраадмирал Георги Мотев, председател на СОСЗР връчи част от тях.

Андон Андонов е роден през 1924 година в Обзор. Останал  малък без баща, той поема пътя на борбата още в юношеска възраст – първо като ремсист, а  след време се влива в редиците на Варненския отряд „Васил Левски“.

След 9-и септември заминава като доброволец на фронта - в състава на 24-ти пехотен Черноморски полк.

След войната постъпва в Школата за офицери в София. През годините завършва военната академия „Г. С. Раковски“. Като офицер е работил в градовете Шумен, Ямбол, Разград и д.р.

 Онези, които го познават, казват, че е с изключително чувство за отговорност, впечатляващо тих и скромен.

Носител е на всички медали и ордени, с които са наградени участниците от състава на Първа българска армия във Втората световна война.

 

Денят на мира в Бургас се отбеляза

 

благодарение на Организационен комитет „Памет“, Съюза на ветераните от войните в България, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, както и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Община Бургас.

При Часовника се състоя концерт с участието на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България. Диригент на музикалната формация е лейтенант Даниел Лазаров.

На концерта се наслади столетника и неговото семейство, заедно с множеството бургазлии и гости на града.

Концертът започна с изпълнение на химна на Република България от малката Екатерина, която е ученичка в НБУ „Михаил Лъкатник“. Тя е възпитаник на вокалната школа при Военен клуб – Бургас, с ръководител Жени Лалчева.

Среща под градския часовник – така Ася Бороджиева определи второто честване на Деня на мира в Бургас. Тя запозна присъстващите с това как се е случило определянето на този ден. „Световният ден на мира е утвърден от Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) през 1981 година. Международен ден на мира, Световен ден на мира – както и да го наречем определя надеждата и желанието на милиони, милиарди хора да живеем в мир – не само един-единствен ден“, каза тя.

Дошлите специално за случая, а и тези, които привлечени от виртуозните изпълнения, се радваха на богатата програма на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България и ги дариха с много аплодисменти